Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Országgyűlési határozat készül a terrortámadás utáni helyzetről

2001.09.18. 21:15
Soronkívüliséget javasol a kormány annak a határozati javaslatnak az országgyűlési tárgyalására, illetve elfogadására, amely a Magyar Köztársaságnak az Amerikai Egyesült Államok ellen elkövetett terrortámadást követő kül- és biztonságpolitikai lépéseiről szól - jelentette be Martonyi János külügyminiszter a kabinet keddi ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.
A javaslatban szerepel, hogy az Országgyűlés mélységesen és a leghatározottabban elítél minden olyan megnyilatkozást, amely az ártatlan áldozatok életét kioltó, emberiségellenes, esztelen terrortámadás egyértelmű megbélyegzése helyett indokokat próbál keresni erre a barbár cselekedetre. A határozati javaslat kimondja, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése az ilyen megnyilatkozásokat ellentétesnek tartja a Magyarország által vállalt és követett értékrenddel, szövetségesi kötelezettségeivel, valamint az egész emberiség alapvető értékeivel.

Csurka kijelentéseit elítélik

A külügyminiszter hozzátette: egy kis ellenzéki párttól származott egy ilyen megnyilatkozás.
- Az első pillanatban egyértelmű volt mindenki számára, hogy ez a megnyilvánulás homlokegyenest ellentétes a magyar kormány és a Magyar Köztársaság vezetőinek nyilatkozataival - fogalmazott a külügyminiszter. Megjegyezte: a kormány teljes egészében elítéli ezt a nyilatkozatot, és jelzi, hogy minden szempontból ellentétes a kormány álláspontjával. (A külügyminiszter újságírói kérdésre megemlítette a Magyar Élet és Igazság Pártját is.)

A javaslat szerint az Országgyűlés méltatlannak tartja és elutasítja azokat a próbálkozásokat, amelyek az egész emberiséget megrázó terrorcselekmények és az áldozatok tragédiájának bármilyen pártpolitikai célra történő felhasználására irányulnak.

Érvényesítenék az ötödik cikket

Martonyi János közölte: a javaslat szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy továbbra is tegyen meg minden olyan intézkedést, amely nyomatékosítja Magyarország maradéktalan szolidaritását a terrortámadás áldozatául esett szövetségessel szemben.

A határozat felhatalmazná a kormányt a washingtoni szerződés 5. cikkében foglalt kollektív védelem jogának érvényesítésére, és arra, hogy Magyarország ez irányú kötelezettségeinek teljesítése érdekében tegyen meg minden szükséges előkészületet. A külügyminiszter hangsúlyozta: a továbbiakban minden, az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben a parlament jóváhagyását kérik. Kérdésre válaszolva közölte: az Amerikai Egyesült Államok eddig nem jelölte meg az esetleges magyar közreműködés konkrét formáját, módját.

Szigorítanák a nemzetközi jogszabályokat

Martonyi János megjegyezte, hogy több alkalommal jelezték már az általános támogatási készséget. A kormány által elfogadott javaslat arra irányul, hogy az Országgyűlés értsen egyet és biztosítsa a támogatását a kormány eddigi lépéseihez, intézkedéseihez, amelyekkel nemzetközi téren hozzájárult a terrortámadás következményeinek kezeléséhez, az ország polgárai biztonságának erősítéséhez. A kormány további támogatást kér a Magyarország területén található amerikai, egyéb szövetségesi és más külföldi érdekeltségű intézmények és állampolgárainak biztonságának erősítéséhez.

A kabinet tagjai javasolják azt is, hogy a kormány a jövőben minden lehetséges nemzetközi fórumon mozdítsa elő a terrorizmus elleni nemzetközi jogi szabályok szigorítását. A kormány a határozatban felkéri az Országgyűlést: értsen egyet azzal, hogy Magyarország szövetségeseivel és partnereivel tovább erősítse az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követően az együttműködést minden területen.

Fokozódik a terrorizmus elleni harc

- A támadás az egész emberiség ellen irányult - áll a határozati javaslatban. Martonyi János szerint ezt támasztja alá, hogy a jelenlegi adatok szerint 62 ország ártatlan polgárainak életét oltotta ki a terror. A külügyminiszter kijelentette: a brutális embertelenség nem maradhat megfelelő válaszlépés nélkül. Kifejtette, hogy a barbár és könyörtelen cselekedet elkövetőit fel kell kutatni, hogy tetteikért viseljék a következményeket.

Martonyi János megfogalmazása szerint a terrortámadás fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra, ezért fokozni kell a terrorizmus elleni, széles körű nemzetközi fellépést. A határozati javaslat tartalmazza: az Országgyűlés szolidaritását, feltétel nélküli támogatását és széles körű együttműködési készségét nyilvánítja ki az USA iránt.

Nem időszerű a visszalépés az olimpiai rendezésről

A külügyminiszter úgy látja, mindannyian tudjuk, hogy egy hosszú háborúra lehet számítani a nemzetközi terrorizmussal szemben. - Egyik oldalon áll az egész emberiség - bőrszínre, vallásra és minden egyébre tekintet nélkül -, a másik oldalon áll egy viszonylag kis számú, nagyon jól szervezett hálózat - mutatott rá a külügyminiszter, leszögezve: biztos abban, hogy ezt a harcot az emberiség fogja megnyerni.

A külügyminiszter, Medgyessy Péter szocialista kormányfőjelölt keddi közleményére reagálva, megjegyezte: személyes véleménye, hogy a 2012-es olimpia megrendezését semmi esetre sem befolyásolhatja a tragédia, ami történt.