Szilárda
0 °C
6 °C

Kincstári biztos a Semmelweis Egyetemen

2001.01.18. 21:25
Mivel az egyetem hatvan napon túli adóssága meghaladta az ötven millió forintot, össztartozása pedig több mint 1,7 milliárd, kincstári biztos kezdte meg működését az intézményben. A csőd közeli helyzet okairól az egyetem rektora elmondta: a tavalyi felsőoktatási integrációkor már két súlyosan eladósodott intézménnyel egyesült a SOTE, ezen kívül nincs megoldva az amortizáció kérdése és az OEP sem szán elég pénzt a gyógyító munka finanszírozására.
Kincstári biztos kezdte meg munkáját a budapesti Semmelweis Egyetemen (SE) miután az esedékességet követõ hatvan napon túli intézményi adósságállomány meghaladta az 50 millió forintot - közölte Sótonyi Péter rektor csütörtöki sajtótájékoztatóján. A törvény szerint 50 millió fölött kötelező a felügyelet kirendelése, és két évvel ezelőtt már hasonló intézkedésre került sor az akkor még SOTE néven futó orvosi egyetemen, az intézkedés azonban hosszú távon úgy tűnik nem segített az intézményen. A kirendelt biztos két hónapig tanulmányozza az SE működését, és ezt követően teszi meg ajánlásait.

Az egyetem vezetője azt is elmondta, a kincstári biztos nem azonos a csődbiztossal, feladata az intézmény átvilágítása amelynek alapján javaslatot tesz a gazdasági gondok megoldására. A kincstári biztos és munkatársai szerdai megjelenése az egyetemen az intézmény vezetői számára, a rektor elmondása szerint megnyugvást jelentet.

Az eladósodás okai

A rektor az eladósodás okakiról elmondta, hogy a tavaly január 1-jén a SE-vel egyesülõ Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem és a Magyar Testnevelési Egyetem is tartozásokat hurcolt magával. Az integrációkor tehát az SE már 1,2 milliárddal futott neki. Az adósság felhalmozásának másik oka a rektor szerint az, hogy az egyetemi klinikák magas szintű, azaz progresszív gyógyító munkáját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a tényleges költségeknél alacsonyabb mértékben finanszírozza.

Sótonyi szerint az egyetem eladósodása ezen felül arra is visszavezethető, hogy a finanszírozási rendszerben nem megoldott az amortizáció, és az elhasználódott gépek és műszerek karbantartását illetve pótlását a működési költségekből kell megoldani a klinikákon.

Az együttes adósság 1,7 milliárd

Székely Györgyné, az SE gazdasági főigazgatója elmondta: az integrálódott három oktatási intézmény együttes adóssága 2000. január 1-jén 1,2 milliárd forint volt, és ez az esztendő végére 1,7 milliárd forintra emelkedett. Az egyetem 60 napot meghaladó tartozásai 182 millió forintot tesznek ki.

A minisztériumokban bíznak

A rektor jelezte: az egyetemet felügyelő Oktatási Minisztérium és a betegellátás miatt érdekelt egészségügyi tárca illetékes vezetői egyaránt hajlandónak mutatkoznak arra, hogy megoldást keressenek az egészségügyi képzés sajátosságaiból és a progresszív betegellátás finanszírozásából eredő gondokra. Az SE, tekintettel az intézményben folyó testnevelőtanár-képzésre, az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatására is számít.