Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tévés vitát akar Schmitt

2002.09.03. 15:47
A televízió nyilvánossága előtt zajló tévévitára hívta ki Demszky Gábort és Gy. Németh Erzsébetet Schmitt Pál főpolgármester-jelölt. A Fidesz támogatását élvező független jelölt szerint csak később derül ki, hogy politikája lassítást jelent-e a fővárosnak.
Nyilvános vitára hívta ki Demszky Gábor SZDSZ-es és Gy. Németh Erzsébet MSZP-s főpolgármester-jelöltet Schmitt Pál, a Fidesz és az MDF támogatását is élvező független jelölt. "Külföldön nem szokatlan a többszereplős vita, azért hívom meg két vetélytársamat, mert a közvélemény-kutatások alapján hármunknak van esélye" - mondta el Schmitt sajtótájékoztatóján.

Miért fél egy független jelölttől?

"Baráti kihívását" a független jelölt lehetőségei szerint még kedden kézbesíti is vetélytársainak. Schmitt közönség előtt és stúdióban is kész a vitára, ragaszkodik azonban az esemény televíziós közvetítéséhez. "Különösen szívesen vitatkoznék Gy. Németh Erzsébettel, miután tegnapi nyilatkozata szerint neki csak az számít, hogy én ne nyerjek" - mondta Schmitt, hozzátéve, hogy nem érti miért "fél ennyire egy független jelölttől".

Demszky elfogadta

Demszky Gábor szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint elfogadja a "Fidesz főpolgármester-jelöltjének" kihívását. A vita időpontját véleménye szerint ráér azután egyeztetni, hogy Schmitt Pál hivatalosan is jelölt lesz, "vagyis leadja a jelöléséhez szükséges ajánlószelvényeket" - áll közleményében.

Még nem tudja, lassít-e

Demszky Gábor azon kijelentésére, miszerint Schmitt politikája "lassítást" jelentene a főváros számára, a főpolgármester-jelölt elmondta, hogy mivel még nem hozta nyilvánosságra programját, "ez csak később fog kiderülni". Mint mondta, a Levegő Munkacsoporttal (LM) kötött kifogásolt megállapodás csak elvi. "Szellemében egyetértek a munkacsoport pontjaival, azonban vannak eltéréseink" - mondta Schmitt, aki példaként felhozta, hogy míg ő hidakat és utakat is építene, ezt az LM ellenzi.

Együtt tudna működni a kormánypárti többséggel

Arra, hogy Demszky választási győzelme esetén elfogadná Gy. Németh Erzsébetet főpolgármester-helyettesének, Schmitt nem kívánt reagálni. "Eddig is elég jól együttműködtek"- jegyezte meg. A főpolgármester-jelölt arra a lehetőségre is felkészült, hogy győzelme esetén egy kormánypárti többségű közgyűléssel kell egyeztetnie, azonban erre "független jelöltként képesnek" tartja magát. "Ha nyerek, az én programomat valósítjuk meg, ehhez kérem majd a közgyűlés támogatását" - mondta.

Kampányfinanszírozás független módra
A függetlenségét többször is hangsúlyozó Schmitt Pál sajtótájékoztatóján nem tudta megválaszolni, mekkora összeg áll rendelkezésére a kampány során. A jelötségét támogató pártok segítségét addig nem kívánja igénybe venni, amíg maga is meg tudja oldani a pénzszerzést. Kampányát három forrásból, egy emeltdíjas telefonvonal bevételéből, támogató pólók eladásából valamint kampányrendezvényeinek pénzgyűjtő akcióiból kívánja finanszírozni. Jó példája ennek pénteki kampánynyitó koncertje, mely ugyan ingyenes lesz, támogatói azonban 2002 forintért jegyet is válthatnak.
A rendezvényen fellépnek a Fidesz és a polgári körök rendezvényein rendszeresen szereplő művészek és sportolók, többek között Keresztes Ildikó, Vikidál Gyula, Varga Miklós, Egerszegi Krisztina, Mészöly Kálmán és Grosics Gyula is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!