Lujza
-2 °C
13 °C

Átépítik a Spenót-házat

2000.10.30. 22:06
Két év múlva eltűnik a Roosevelt térről az esztétikai érzékkel rendelkező budapesti lakosok rémálma, a Spenót-házként és Elizélt Palotaként is emlegetett irodaház, pontosabban annak homlokzata - tudta meg az Index. Az épületet 9 milliárd forintért bárki viheti, a befutó valószínűleg valamelyik nagyobb biztosító, bank, esetleg szállodacég lehet. A minimálár négyzetméterenként mintegy 220 ezer forint, ami a környék átlagát tekintve nem is sok, de a szükséges felújítás költsége több milliárddal megdobja a számlát.

A ,,kormányzati elhelyezés racionalizálásával" indokolta az Index kérdésére Cserepes Tibor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgató helyettese, hogy 7,8 milliárd forintos áron - amelyhez 1,2 milliárdos áfa járul - eladásra hirdették meg a többek között a Szociális és Családügyi Minisztériumnak, a Versenyhivatalnak, illetve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének székhelyéül szolgáló irodaházat.

A Roosevelt téri Spenót-ház
Bár a pályázati kiírásban konkrét kötelezettségként nem szerepel a közfelháborodást okozóan ronda homlokzat átépítése, Cserepes Tibor szerint az előzetes érdeklődések alapján biztosra vehető, hogy ez meg fog történni. A vezérigazgató ugyanakkor nem tud arról, hogy bármely jelentkező porig rombolná az 1980-ban átadott irodaházat, hogy helyére teljesen új épületet emeljen.

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság szigorúbb szabályok alapján adhatja el az állami vagyont, mint mondjuk az ÁPV Rt., ezért ha a tenderre érkezik a feltételeknek megfelelő ajánlat, azt el kell fogadni. Az első árajánlat ugyanakkor nyílt liciten már nem emelhető tovább.

Akár komoly verseny is kialakulhat, mert jó néhányan érdeklődnek a Budapest egyik legpatinásabb telkén található irodaház után - tudtuk meg ingatlanpiaci szakértőktől. Ezt Cserepes Tibor is megerősítette. Az Index szintén ,,ingatlanos" forrásból arról értesült, hogy több osztrák közvetítő cég is felvette a kapcsolatot a KVI-vel, ami osztrák bankok és biztosítók érdeklődésére utalhat. A telek elhelyezkedése és a Gresham-palotában épülő luxusszálló közelsége miatt a szakma szállodacégek jelentkezésére is számít, bár a KVI vezérigazgató-helyettese szerint eddig nagyrészt olyan cégek érdeklődtek, amelyek a házat irodaként hasznosítanák.

Belül sem szebb
A minimálár megszabásához két cégtől kért ingatlanértékelést a KVI. Kettejük becslése között milliárdos különbség volt. Az eltérés oka nem az épület, hanem a telek árának különböző értékelése volt - válaszolta az Index kérdésére Cserepes Tibor. A végső árat e két anyag alapján szabta meg a KVI.
Mivel az Elizélt Palota beépített alapterülete 34 ezer négyzetméter, a leendő vevő 210-220 ezer forintos négyzetméteráron juthat hozzá, ami a belvárosi Duna-part árait tekintve önmagában olcsónak mondható - mondta érdeklődésünkre egy ingatlanszakértő. A ház azonban mindenképpen teljes belső és homlokzati felújításra szorul, ami jelentősen megdobja a költségeket.
Lakások esetében 100 ezer forint négyzetméterenkénti felújítási költséggel szoktak kalkulálni. Ez 34 ezer négyzetméterrel számolva 3 milliárd 400 millió forint. A Spenót-ház esetében a summa ennél biztosan sokkal nagyobb lesz, hiszen azt valószínűleg bank- vagy biztosítószékházzá, luxus irodaházzá vagy szállodává alakítja át új tulajdonosa.

A 90 napos határidejű pályázat januárban zárul. A nyertest a tervek szerint még abban a hónapban kiválasztják. A szerződést a KVI az első negyedévben tető alá szeretné hozni. Az új tulajdonosnak az aláírás után azonnal le kell tennie a vételár 30 százalékát, 2001. november 31-éig pedig a maradékot. A házat december 31-éig kell átadni az új gazdának.

Az irodaház jelenlegi lakóinak a Parlament környékén keresnek új helyet. A kormány célja a kormányzati szervek tömörítése az Országház közelében - szögezte le Cserepes Tibor. Szóba jöhet ingatlanok vásárlása és bérlése is. A KVI azzal számol, hogy az egész üzlet nyereséggel zárul a Kincstár számára.