Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A spontán tüntetéseket nem kell feloszlatni

2008.05.02. 08:26
Az MTI kérésére az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium állásfoglalást adott ki a spontán tüntetésekről. Eszerint csak azért mert egy demonstrációt nem jelentettek be, még nem oszlatják fel automatikusan.

Csak azért, mert egy demonstráció spontán, még nem oszlatják fel - tartalmazza az a válaszlevél, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztálya küldött az MTI megkeresésére. Az MTI a flashmobok miatt kérdezte a tárcát, vagyis az olyan tüntetések miatt, amikor rövid időre valamilyen látványos akció emberek köztéren összegyűlnek. Az utóbbi időben bejelentés nélküli politikai tüntetések miatt is érdekes az IRM állásfoglalása. Tavaly ősszel többekkel együtt lapunk tudósítóját is előállították, mert egy bejelentés nélküli tüntetésről igyekezett beszámolni.

Az IRM mostani levele szerint a spontán demonstráció nem oszlatható fel, ha teljesíti az alábbi feltételeket: "békés és nem valósít meg bűncselekményt vagy bűncselekményre való felhívást, nem jár mások jogainak és szabadságának sérelmével és nem valósul meg a népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működésének súlyos veszélyeztetése, valamint a közlekedés más útvonalon biztosítható".í

Az 1989-es és most is hatályban lévő gyülekezési törvény szerint a be nem jelentett tüntetéseket mérlegelés nélkül fel kell oszlatni. Ezen a tárca szerint változtatni kell, a módosítás előkészítése megkezdődött. Ez már csak azért is szükséges, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a békés gyülekezés szabadságának aránytalan korlátozása, ha egy politikai eseményre azonnal reagáló tüntetést kizárólag azért oszlatnak fel, mert arról a rendőrséget nem értesítették előzetesen.