Szilárda
-4 °C
3 °C

Többszázmilliós tendervita a Városházán

2000.12.07. 23:14
A fővárosi közbeszerzési biztos vizsgálata szerint jelentősebb hiba vagy költségtúllépés nem történt az 1-es villamos meghosszabbítására és a Hungária körút bővítésére kiírt pályáztatási eljárás során, és a Fővárosi Önkormányzat meg is spórolt 800 millió forintot. Perlaki Jenő fideszes képviselő azonban másképpen vélekedik erről: az általa végeztetett vizsgálat ugyanis majdnem ugyanekkora, mintegy 731 millió forintos veszteséget állapított meg a beruházás kapcsán.
Összességében szabályszerű volt az 1-es villamos meghosszabbítására és a Hungária körút bővítésére kiírt pályáztatási eljárás - állapította meg a fővárosi közbeszerzési biztos csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése. A vizsgálatot Vajda Pál főpolgármester-helyettes azt követően rendelte el, hogy Perlaki Jenő, fideszes fővárosi és országgyűlési képviselő kilencszázmillió forintos indokolatlan költségtúllépést vélelmezett a beruházás kapcsán. A jelentés a 10, 3 milliárd forintos beruházás tendereztetési eljárásán túl, a fővárosi ellenzék által kifogásolt mérnökár, tehát a lebonyolító szervezet által megbecsült, és a pályázók által alapul vett költség összehasonlító elemzését is vizsgálta, amelyről - kisebb fenntartásokkal - megállapította, hogy ,,reálisnak tekinthető". Vajda Pál arról is beszámolt, hogy az előirányzott keretösszeghez képest végül 800 millió forintot meg is takarítottak, ugyanis csökkentették a műszaki tartalmat és nem használták fel az eredeti keretbe bekalkulált tartalékösszegeket.

A vitatott pontok

Saly Ferenc, a főpolgármesteri hivatal vizsgálóbiztosa a jelentés kapcsán a sajtónak csütörtökön elmondta, hogy bár a vizsgálat a pályáztatási eljárást az előírásoknak megfelelőnek találta, sem a lebonyolító, sem a főpolgármesteri hivatal nem rendelkezik olyan fajlagos költségadatokkal, amelyek alkalmasak lehetnének az öt ajánlattevő által kínált egységárak valóságosságának megítélésére. Vitathatónak tartja továbbá azt is, szükség volt-e ötszázalékos előleg feltétel nélküli folyósítására a nyertes ajánlattevőnek, mert az előleg igénylése esetében ármérséklést is lehetett volna kérni, amelyet azonban nem tettek meg.

A második jelentés óriási vesztességet állapított meg

Mindezt másképp látja Perlaki Jenő, aki szintén készítetett egy, az általa vezetett városházi pénzügyi ellenőrző bizottság által megbízott külső szakértői csoporttal egy vizsgálatot az ügy kapcsán. A második jelentés, szemben a Vajda Pál főpolgármester kezdeményezte első vizsgálattal, arra a megállapításra jutott, hogy a fővárosi önkormányzatot 731 millió forint kár érte a beruházás tendereztetése kapcsán. Perlaki Jenőt csütörtökön, a Városházán nem sikerült utolérnünk, de a Népszabadság információi szerint az általa készítetett vizsgálat kimutatta, hogy a beruházás szerződési ára és az előre kikalkulált optimális költségek között 731 millió forintos, a szakértő szerint indokolatlan eltérés tapasztalható, amely részben a beruházáshoz szükséges anyagok árának piaci ár fölötti megállapítására vezethető vissza. A fideszes képviselő ezért a napokban, a költségtúllépés miatt feljelentést is tett az Országos Rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes ellen, és a vizsgálatok folytatását fogja szorgalmazni.

,,Budapest önkormányzatának nincs titkolnivalója"

Az első vizsgálatot készítő Saly Ferenc a második jelentésre reagálva elmondta, hogy az általuk készített jelentés minden állítását dokumentumokkal tudja alátámasztani, ám hangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem arra akart fényt deríteni, hogy előzetesen jól kalkulálták-e ki az árakat. Vajda Pál főpolgármester-helyettes, aki politikai színezetűnek tartja Perlaki akcióját, elmondta, hogy a tendert értékelő bizottság fideszes tagja annak idején egy ,,vakhanggal" nem jelezte, hogy valamivel nem értene egyet, majd kijelentette, hogy Budapest önkormányzatának sem ebben, sem más ügyben nincsen titkolnivalója, és a vizsgálat lezárultával nem kívánnak tovább foglalkozni az üggyel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!