Viola
-5 °C
-2 °C

Kövekkel dobálták meg a szerb nagykövetséget

2004.09.30. 16:36
A vajdasági magyarellenes incidensek miatti "hangulatkeltést" tartja felelősnek a szerb-montenegrói külügyminisztérium az ország budapesti nagykövetségét ért támadás miatt. A követség Dózsa György úti épületének több ablakát is kockakövekkel dobták be.
Kockakövekkel törték be Szerbia-Montenegró budapesti nagykövetségének több ablakát is szerdán. Az ország külügyminisztériuma csütörtöki közleményében "a leghatározottabban elítélte" a szerdai incidenst, a magyar hatóságokat az elkövetők felkutatására és a hasonló támadások megakadályozására szólította.

"Reggel értesültünk a nagykövetségtől az incidensről", nyilatkozta az Indexnek Polgár Viktor, a magyar Külügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, a tárca értesítette az illetékes hatóságokat, akik elkezdték a nyomozást. "A külügyminisztérium sajnálja a történteket, mindent elkövetünk a tettesek kézre kerítéséért", mondta Polgár, akik bízik benne, hogy az incidens nem fogja beárnyékolni a két ország viszonyát.

A szerb-montenegrói külügyminisztérium honlapján megjelentetett közlemény egyben igazoltnak látja korábban hangoztatott álláspontját, hogy a vajdasági magyarellenes atrocitások - mint fogalmaznak "egyedi kilengések" - "eltúlzása" kedvezőtlen hatással lehet a magyar-szerb-montenegrói kapcsolatokra.

A külügyminisztérium emiatt arra szólítja fel mindkét ország illetékes hatóságait, hogy gyorsan és határozottan reagáljanak minden kilengésre, a politikusok és a médiumok pedig a tolerancia légkörét terjesszék.

A szerb kormány hivatalos nyilatkozataiban mindig is hangulatkeltéssel vádolta a magyarellenes atrocitásokról beszámoló sajtótermékeket. "A média túl nagy füstöt ereget a magyarellenes incidensek témájában, ami valós feszültségekhez vezethet a vajdasági magyarok és szerbek között" - nyilatkozta szeptember 14-én, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott megbeszélései után Vuk Draskovics szerb külügyminiszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!