Szilárda
0 °C
6 °C

Stadler: eredeti a Hámori-levél

2001.02.22. 15:52
Stadler József a csütörtökön délelőtt Kecskeméten megtartott bírósági tárgyalása szünetében újságírók előtt megerősítette, hogy ő írta a Magyar Nemzetben csütörtökön közölt Hámori-levelet - adta hírül a HavariaPress. A vállalkozó kijelentette, hogy a Fidesz kivételével valamennyi parlamenti pártot támogatta. A napilap arról számolt be, hogy az előzetes letartóztatásban ülő akasztói vállalkozó néhány éve arra kérte Hámori Csaba szocialista honatyát, hogy szorult helyzetére tekintettel az MSZP adjon neki vissza 20-30 milliót a választásokra adott pénzből. A párt országos elnökségének nyilatkozata szerint az MSZP sohasem kért, és soha nem is kapott támogatást Stadler Józseftől.
Stadler József a csütörtökön délelőtt Kecskeméten megtartott bírósági tárgyalása szünetében újságírók előtt megerősítette, hogy ő írta a Magyar Nemzetben csütörtökön közölt Hámori-levelet - jelentette a HavariaPress. A napilap arról számolt be csütörtöki számában, hogy az akasztói vállalkozó egy, az előzetes letartóztatása alatt Hámori Csaba szocialista honatyának írt levelében 20-30 millió forintot kért vissza a pártnak az 1994-es kampányra adott támogatásból. Stadler azzal indokolta a kérést, hogy megszorult, és már az ügyvédeket sem tudja fizetni.

Stadler ki akart tálalni

Soraiban főként azt nehezményezte, hogy miközben ő tömegeket nyert meg az MSZP-nek, a szocialisták cserbenhagyták. Stadler azt is megemlítette, hogy hamarosan addig titokban tartott ügyekről tálalhat ki: "odáig fajult a dolog, hogy a nyilvánosság előtt ki kell mondani sok mindent, különben örökre itt maradok" - fogalmazott. A lapnak adott nyilatkozatában Stadler elismerte, hogy előzetes letartóztatásának ideje alatt többször írt levelet az MSZP egyes politikusainak anyagi segítséget kérve, de mint mondta, ,,ez ma már történelem". Azt mondta, hogy másokat is támogatott, de a szocialisták megkeresték, és ezért segített nekik. Azt állította, hogy Hámori Csabát jobban ismerte, azért kereste meg őt.

Míg Stadler korábban rendre kitért a kérdés előtt, hogy támogatta-e anyagilag a pártokat, csütörtökön ügyvédje jelenlétében kijelentette: a Fidesz kivételével az összes pártot anyagi támogatásban részesítette - számolt be a HavariaPress.

A levélpapír sem döntő bizonyíték

A börtönben használatos, úgynevezett kérelmi lapra írta a Hámori Csabának küldött levelet Stadler József, ami bizonyítja, hogy azt valóban a börtönből küldte ki, 1998 nyarán - jelentette ki a vállakozó. A hírügynökség úgy tudja, a kecskeméti börtönben valóban olyan kérelmi lapokat használnak, amilyenre a "Hámori-levél" is került, de csak belső használatra engedélyezik azt a fegyintézetek. Amennyiben az elítélt mégis levélírásra használná, akkor az őrök arra kérnék, hogy írja újra levélpapírra, amihez korlátlan mennyiségben bárki hozzájuthat.

Stadlernek állítólag mindig volt levélpapírja. Az írás hitelességét hivatott továbbá igazolni a levél bal felső sarkában látható 33-as szám is, ilyen jelzést azonban nem használtak a kecskeméti börtönben. Utalhatna esetleg arra, hogy Stadler a 33-as cella lakója volt, csakhogy a Kecskeméten töltött idő alatt soha nem volt az említett helyen. Stadler József 1998. április 21-től, 1999. június végéig ült a kecskeméti börtönben. A feleségére tett utalások alapján valószínűsíthető, hogy Stadler 1998 novembere előtt írta a levelet.

Jelenleg is több olyan személy áll alkalmazásban Stadler vállalkozásában, akikkel korában egy börtönben vagy egy cellában tartózkodott. Ezek a személyek is hozzájuthattak a kérelmi lapokhoz, akár üresekhez is, amelyeket engedély nélkül juttathattak ki az épületből. A hírügynökség értesülései szerint erre az ad lehetőséget, hogy az ügyvédeknek címzett, lezárt borítékokat a börtönszabályzat szerint nem bonthatják fel az őrök.

A szocialisták visszautasítják a vádakat

A Magyar Szocialista Párt sohasem kért, és soha nem is kapott támogatást Stadler Józseftől - szögezi le a párt országos elnökségének közleménye az akasztói vállalkozó állításaira reagálva.

Hámori Csaba volt szocialista országgyűlési képviselő - jelenleg az MSZP Baloldali Tömörülésének az egyik vezetője - a Magyar Nemzetben kijelentette: nem tud Stadler leveléről, mi több, szerinte a levél nem is létezik. Hámori leszögezte, hogy a vállalkozót anyagilag egy ízben sem segítette ki, és nem vett át tőle az MSZP részére támogatást. Tagadta Stadler azon állítását is, miszerint bizalmi viszonyban álltak volna egymással. Azt ugyanakkor elárulta, hogy "korrekt üzleti kapcsolatot tartottak fenn". Hámori Csaba ügyvezetője az MSZP Köztársaság téri székházában működő, fémszerkezetek gyártásával foglalkozó Balo Kft.-nek.