Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Starsky és Hutch és Simon Gábor

A politikusok étkezési és ivási szokásait eddig a parlamenten kívül vizsgálhatta a világhírű nyomozópáros, akik most bebocsátást nyertek a szentélybe, a parlament épületébe. Céltalannak tűnő bolyongás után megtalálják Simon Gábor szocialista választmányi elnököt, akit kihallgatás alá vonnak, de végül futni hagynak.

Az előző rész tartalmából: Mióta Gyurcsány Ferenc képviselőklubja bezárt, már semmi sem olyan, mint régen. Starsky és Hutch unottan bolyong a parlament környékén, egyik szórakozóhelyről esik be a másikba. A gulyáskommunista fehér házi menzán Szitka Péterrel, a franciás Biarritzban Simon Gáborral, az absztrakt Majd Leonardban Pálinkás József bejegyzésével futnak össze. Az előzmények minden eddiginél durvább harmadik részt sejtetnek. Gyengébb idegzetűek most hagyják abba az olvasást.

Ő meg ő

#alt#
Hutch munka közben

"Jó napot kívánok! Azonnal hozom az étlapot" - mondja egy pincérnek öltözött személy a parlament Vadásztermében. "Hej, mennyit változik a világ - sóhajt fel Hutch a fehér asztalnál. - A rendszerváltás előtt még a hazug kommunista rendszernek volt a szimbóluma, most meg itt ebédelünk, te, meg én."

A világhírű nyomozópáros szőke tagja arra utal, hogy a nyolcvanas évek végén az örök parlamenten kívüli Magyar Október Párt a Popey dallamára született tagtoborzó indulójában is megemlékezett a Vadászteremről: "A Magyar Október Párt az utcán politizál / nem kell a díszes szép vadász terem, az igazság az utcán terem". "Nem csoda, hogy félresiklott a rendszerváltás" - mondja Starsky, és kér egy gulyáslevest 355 forintért.

Túlságosan nagymenők

A nehéz eseteket szokatlan módszerekkel megoldó zsarupáros ámulva nézi a gulyás szürcsölése közben a falon a balatoni halászatot, a hun testvérkirályok bölényvadászatát és az asztalnál a békésen falatozó Révész Máriuszt. Felszolgálni itt csakis Herendiből szokás. Itt nincs se sárdobálás, se árokásás, gyakran esznek együtt kormánypárti és ellenzéki képviselők. Hutch egyszer egy asztalnál étkezett Rubovszky György fideszes, és Horváth Csaba szocialista politikussal, sőt még annak is tanúja lehetett, amikor telefonszámot cseréltek.

#alt#
Starsky a Vadászteremben

Az ígéretes kapcsolat szárba szökkenésének már nem lehetett tanúja, mert el kellett mennie fizetni. A menza üzemeltetői abból indulnak ki, hogy a parlamentbe jutott 386 képviselő, valamint a velük kapcsolatba került lobbisták, feleségek, szeretők a makulátlanság mintaképei, a fizetés ugyanis egy külön kasszánál, bemondásra megy, ráadásul az ebéd elköltése után. Starsky és Hutch már túlságosan nagymenők ehhez, de egy kezdőrendőrt szívesen ráállítanának a képviselőkre, van-e, aki elsumákolja a 260 forintos francia hagymalevest, a 690 forintos sült csirkecombot, vagy az egységesen 170 forintba kerülő köreteket.

Csillogó szeműek

Starsky és Hutch útja innen a félemeleti társalgóba, egy titkos borkóstolóra vezet. Hogy mást ne mondjunk, itt Hiller István szocialista pártelnök a fideszes képviselőtársait győzködi arról, hogy a hétfői napirend előtti csatából Gyurcsány Ferenc került ki győztesen. A pártállásra való tekintet nélkül csillogó szemű politikusoknak a feltörekvő gyöngyösi főiskolai pincészet mutatja be termékeit.

A Starsky és Hutch hűséges olvasói emlékezhetnek rá, hogy az előző részben a Biarritz kávéházban Simon Gábor MSZP-s választmányi elnök sutyorgott egy vállalkozó külsejű tanácsadóval, vagy egy tanácsadó külsejű vállalkozóval. Amíg Starsky a helyszínt biztosítja, Hutch intézkedés alá vonja a szocialista politikust.

#alt#
Simon Gábor (jobbról) a Biarritzban (archív felvétel)

Is-is, sem-sem

A kihallgatást a legsikeresebb hazai és külföldi szakkönyvek segítetik. Hogy mást ne mondjunk: A kihallgatás tranzakció-analízise és a Logikai ismeretek és készségek hasznosítása a rendőri munkában.

- Ki volt az a személy, akivel június 30-án a Biarritz Kávéházban tárgyalt?

- Nem mondom meg.

A rendőri munkában mindig történnek szokatlan dolgok. Szerencsére Hutch nem esik kétségbe és felidézi az Az intézkedési kultúra és a bilincselés veszélyeit, valamint A titkos információgyűjtéssel kapcsolatos kérdések eljárásjogi és kriminalisztikai összefüggései, különös tekintettel az uniós országok ezirányú gyakorlatára című tanulmányt. Innen már gördülékenyen folyik tovább a kihallgatás.

- Vállalkozó vagy tanácsadó?

- Is-is, sem-sem.

A társalgó nem pótolja

Simon szemmel láthatóan fellélegzik, megnyugvását kihasználva a dörzsölt Hutch megkérdezi, hogy visszasírja-e Gyurcsány Ferenc megszűnt képviselői klubját. A választmányi elnök most már úgy dalol, mint egy pacsirta, szemmel láthatóan könnyített a szívén. Hutch fejben jegyzetel.

#alt#
Ma már nincs meg a félhomályos képviselői klub

A félemeleti társalgónak nem sikerült pótolnia a képviselői klubot, mert a melegkonyha hiánya miatt nincs mód hosszabb beszélgetésekre. Simon főzelékért a fehér házi menzát, titkos megbeszélésekre a fehér ház és a parlament között keres helyet. Igaz, ebből kialakultak már kínos helyzetek, például amikor olyan emberrel tárgyalt, akit nem volt szerencsés az ellenzéknek is látnia. ("Itt olyan, politikától független emberekre kell gondolni, mint Járai Zsigmond vagy Éger István" - jegyezte meg később Starsky.)

Simont végül futni hagyják. Felnyalják a nagy lét az évek óta tartó sorozatért, elrepülnek egy közelebbről meg nem nevezett Karib tengeri szigetre. Csak egy szakkönyvet visznek magukkal, az Anyagmaradványok és kábítószerek kriminalisztikai vizsgálatát, de azt is elvesztik a frankfurti repülőtéren.

Vége