Gerzson
-3 °C
3 °C

Eltolták a salgótarjáni sortűz megemlékezését

2003.12.01. 18:55
Méltatlannak tartja a salgótarjáni sortűz megemlékezésének előrehozatalát az SZDSZ. A város szocialista polgármestere szerint a december 8-i munkanapon többen, például ő sem érne rá.
"Sajnálattal vette tudomásul" az SZDSZ salgótarjáni szervezete, hogy idén két nappal a gyászos évforduló előtt, december 6-án tartják az 1956-os sortűz megemlékezését. A szervezet az Indexhez eljuttatott közleménye szerint a megemlékezés előrehozatalának indoka, hogy az ünnepi beszédet mondó Szili Katalin szocialista parlamenti házelnök az évfordulón nem ért rá.

"Minden tiszteletünk a Parlament mindenkori és jelenlegi elnökéé, azonban úgy gondoljuk, hogy városunk legtragikusabb történelmi eseménye, az értelmetlen és brutális terror 131 ártatlan áldozatának emléke előtti tisztelgés és a méltó megemlékezés fontosabb kell legyen számunkra, mint politikusaink munka- vagy protokollrendjéhez való alkalmazkodás" - áll az SZDSZ közleményében. A közlemény aláírói nem kívánnak részt venni a december 6-i ünnepségen.

Szili Katalin személyi titkára szerint nem a házelnök elfoglaltsága miatt tartják december 6-án az ünnepséget. "Nem mi kértük, hogy a rendezvény 6-án legyen" - nyilatkozta az MTI-nek Kőhegyi András, hozzátéve, hogy a hozzájuk beérkezett felkérés eleve december 6-t jelölte meg az ünnepség időpontjaként.

Puszta Béla, Salgótarján szocialista polgármestere szerint azért döntöttek az ünnepség előrehozataláról, mivel az évforduló hétfőre esne, így többen, így személy szerint ő sem érne rá méltó módon ünnepelni.