Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tapssal ünnepelte Blairék győzelmét az MSZP választmánya

2005.05.07. 15:23
A pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának elősegítéséről szóló Start programot, valamint a színlelt szerződéseket felváltó egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton az MSZP országos választmányának ülésén. Simon Gábor választmányi elnök szerint a testület támogatásáról biztosította a száz lépés programja keretében meghirdetett változtatásokat. A választmány tapssal köszöntötte a brit Munkáspárt választási győzelmét.

A száz lépés politikájának újabb elemeit ezúttal a Start programot ismertette az MSZP választmányi ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Egyszerűsített közteherviselés

A program az elképzelés szerint valamennyi pályakezdő számára a pályakezdést követő első évben a mai 34 százalékos közteher helyett csak 15 százalékos közterhet kellene fizetni, a második évben pedig 25 százalékot - közölte a kormányfő. Hozzátette: Magyarországon az átlagos munkanélküliség alacsonyabb, mint az Európai Unióban, de a pályakezdők munkanélküliségi rátája éppen annyi.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy vannak olyan foglalkoztatási formák (újságírók, színészek, sportolók foglalkoztatása), amelyek nem illeszthetők könnyen a Munka törvénykönyvébe, ezért ezen a területen az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás rendszerét kellene bevezetni, az egyszerűsített vállalkozói adó sikerén felbuzdulva. Egyszerű eljárást szeretnének kialakítani, hogy ne kelljen titkolni a munkavégzést. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy kevesebb jog, de kevesebb kötelezettség is járna ezen szerződések megkötésekor.

Teljes az egyetértés


Simon Gábor
Az MSZP választmánya a kormányfői bejelentést követően megvitatta a kormányzati elképzeléseket és támogatásáról biztosította azt, mondta a testület ülése utáni sajtótájékoztatón Simon Gábor. Az MSZP választmányi elnöke közölte, hogy nem volt olyan pont, amelyben a választmány ne értett volna egyet a kormányfővel. Megemlítette ugyanakkor, hogy néhány szakmai kérdést pontosítani kell, például az európai uniós jogszabályokkal összefüggésben a borravaló kérdését.

Simon Gábor javaslatára a választmány tapssal köszöntötte a brit Munkáspárt választási győzelmét, Simon úgy értékelte az eredmény azt jelzi, hogy "Európa balra tart". A politikus reményét fejezte ki, hogy a 2006-os választásokat követően brit testvérpártjuk megfelelő testületei is tapssal ünneplik majd a magyarországi baloldal győzelmét.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: az MDF támogatja a Start program céljait, ugyanakkor szorgalmazza a 45 év feletti munkavállalók helyzetének javítását is. Álláspontjuk szerint a Start programhoz hasonlóan a 45 év felettieket alkalmazó munkaadóknak is járulékfizetési kedvezményben kellene részesülniük, ami vonzóbbá tenné e korosztály alkalmazását.