Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az Országgyűlés előtt a státustörvény

2001.03.21. 21:36
Hosszas egyeztetés után a március 20-i ülésén a kormány megvitatta és elfogadta a határon túli magyarok magyarországi státusát rendező törvényt. A törvény szükségessége először a Magyar Állandó Értekezlet 1999. novemberi ülésén fogalmazódott meg. Az MSZP és az SZDSZ nem támogatja a törvényt, az MDF megszavazza, annak ellenére, hogy azt nem tartja teljesnek.
A magyar kormány március 20-i ülésén elfogadta, és az Országgyűlésnek elküldte a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvénytervezetet. A tervek szerint az Országgyűlés még márciusban megvitatja a javaslatot. A Magyar Állandó Értekezleten megszületett igény szerint a magyar állam Trianon óta, a határon túlra került magyarokkal szemben halmozódó adósságot törleszt ezzel a törvénytervezettel.

Németh Zsolt
Németh Zsolt, külügyi államtitkár szerint a törvénytervezetet úgy módosították, hogy a határon túli magyar szülők, akik gyermekeiket magyar tanintézménybe járatják, és legalább két gyermekük van, gyermekenként és évenként 20 ezer forint támogatásban részesülnek. A kormányzat szeretné, ha mind a hat parlamenti párt megszavazná a törvényt, mondván, a határon túli magyarok ügyében konszenzusra van szükség. A törvény elfogadására egyébként ötven százalékos támogatás is elég, vagyis a szocialisták és a liberálisok szavazatára nincs szükség.

Az SZDSZ nem támogatja a törvényt, az MSZP óvatosabban fogalmaz

A törvényt nem tudjuk megszavazni - nyilatkozta az Indexnek Szent-Iványi István, SZDSZ-es képviselő. Szent-Iványi szerint pártja a törvény alapkoncepciójával nem ért egyet, szerintük a határon túli magyarokat szülőföldjükön kellene támogatni (tanintézményeket, médiát stb.), és nem magyarországi kedvezményeket biztosítani számukra. A képviselő elmondta: a kormányzat túl nagy elvárást generált a határon túli magyarokban, és ahhoz képest a jelenlegi törvénytervezet keveset nyújt, és csalódást okoz majd számukra.

Az MSZP óvatosabban fogalmaz. Tabajdi Csaba szerint az MSZP a végleges törvénytervezet ismerete nélkül nem tud a törvény támogatásáról nyilatkozni. Tabajdi az Indexnek elmondta, aggályaikat a törvénnyel kapcsolatban változatlanul fenntartják (a magyar adófizetők érdekeit figyelembe kell venni, a társadalmat a kormány nem készítette fel kellőképpen a törvény fogadására, stb.). A képviselő ismertette, hogy jelenleg 150 jogszabály vonatkozik a határon túli magyarokra, és senki sem összegezte azokat.

A státustörvényről
A törvény kerettörvény, ami azt jelenti, hogy elvi rendelkezéseket tartalmaz, a részletek kidolgozása az egyes szaktárcák feladata. Kedvezményezetjei a trianoni békeszerződés révén Magyarországtól elcsatolt területeken élő magyarok, vagyis a szórványmagyarság nem. A törvény különféle kedvezményeket és támogatásokat nyújt Magyarországon, úgymint az utazás, a határátlépés, a munkavállalás és az egészségügyi ellátás, az oktatás, valamint a kultúra területén.

Hogy "ki a magyar?", vagyis kire vonatkoznak a kedvezmények, azt az alapján döntik el, hogy az alany magyarnak vallja-e magát, valamint a határon túli, úgynevezett ajánló szervezetek - magyar politikai szervezetek, egyházak - igazolják, hogy beszél magyarul. Az ajánló szervezet igazolványt állít ki, ami alapján a magyar hatóságok egy "magyar igazolványt" adnak ki.

Becslések szerint kb. 800 ezer ember fog magyar igazolványt igényelni. A törvény bevezetésének költsége két év alatt 8 milliárd forint körül lesz. Ha elfogadják a tervezetet, erre 2002-ben már sor is kerülhet.

Tovább: A törvény részleteit, az általa nyújtott kedvezményeket cikkünk bővebben taglalja...

A kormánypártok és a MIÉP támogatják a tervezetet

Az MDF megszavazza az általa kezdeményezett törvényt - mondta az Indexnek Csapody Miklós képviselő. Az MDF fontos törvénynek tartja, jelentőségét abban látja, hogy az anyaország részéről elindul egy pozitív folyamat - még ha a törvény nem is teljes. A státustörvény kiindulópontot jelent a trianoni békeszerződés után elszakadt magyarokkal való jogi kapcsolat újrafelvételére - vélekedett Csapody.

A Fidesz támogatja a kedvezménytörvényt, hisz az választási programunkban is szerepelt - mondta az Indexnek Balla Mihály képviselő. A Fidesz által áhított konszenzus az SZDSZ kategorikus visszautasítása miatt nem látszik megvalósulni, de a törvényjavaslat parlamenti vitája során a Fidesz kész a konkrét módosító javaslatokat figyelembe venni - fűzte hozzá a politikus.

A kisgazdapárt és a MIÉP szintén támogatják a javaslatot, várhatóan meg is szavazzák majd.