Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Orbán-kabinet átírta volna a státustörvényt

2002.06.11. 08:35
Több lényeges pontban írta volna át a státustörvényt az a módosító indítvány, amelyet az Orbán-kormány közvetlenül bukása előtt hagyott jóvá - értesült a Népszabadság. A volt külügyi államtitkár szerint csak technikai jellegű változtatásokról van szó, azonban a Népszabadság birtokába került dokumentumok azt mutatják, komoly változtatásokat tervezett az Orbán-kabinet. Az új külügyi vezetés és az új kormány az átadás-átvétel során nem kapott tájékoztatást a tervekről.
Legalább fél tucat helyen írta volna át – nemritkán jelentős mértékben – a státustörvényt az a módosító indítvány, amelyet az Orbán-kormány közvetlenül bukása előtt hagyott jóvá.

Titkolt szándék

A Népszabadság birtokában lévő hatoldalnyi szövegtervezetet távozásakor Orbán Viktor még átadta a szomszédos országokban működő magyar szervezetek vezetőinek, de a módosító javaslat már nem jutott el az akkori ellenzéki pártokhoz, sőt az alakuló új kormányhoz sem.

A napilap úgy tudja, az új külügyi vezetés hiába kereste a módosító dokumentumot az átadott iratcsomagban; Kovács László szóbeli tájékoztatást sem kapott a távozó külügyi vezetéstől az Orbán-kormánynak arról a szándékáról, hogy módosítani akarja a státustörvényt.

A titkolózás azért is érthetetlen, mivel Horváth Gábor külügyi szóvivő még tavaly novemberében kijelentette: a velencei bizottság jelentésének javaslatait a magyar kormány a törvény végrehajtási rendeleteibe fogja beépíteni.

A kormány hivatalos kiadványának, a Határozatok Tárának május végi számából kiderülhetett ugyan, hogy az Orbán-kabinet a múlt hónapban, 14-én és 22-én, két olvasatban tárgyalta és fogadta el a módosítási előterjesztést, de magát a jóváhagyott szövegtervezetet nem tette közzé.

'Csak technikai jellegű'

Az eset kapcsán Németh Zsolt volt külügyi államtitkár azt hozta fel magyarázatul, hogy az Orbán-kabinet csak technikai jellegű változtatásokat irányzott elő a törvénnyel kapcsolatban. A Fidesz – tette hozzá Németh – semmilyen körülmények között sem járulna hozzá az érdemi módosításhoz.

A Népszabadsághoz eljutott módosítási szövegtervezetből azonban kiderül: Németh állítása nehezen hozható össze a tényekkel. A hét cikkelyből álló dokumentumból kiderül ugyanis, hogy Orbánék egyebek között az ajánló testületek hatásköre és jogállása, továbbá a hozzátartozói igazolványok kiadása tekintetében ítélték szükségesnek a törvénymódosítást, mégpedig azzal a látható szándékkal, hogy a jogszabályt összhangba hozzák a velencei bizottság ajánlásaival, valamint az Orbán–Nastase paktummal.

A napilap keddi számában részletesen leírja, mely pontokon, milyen változtatásokat akart az előző kormány.