Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Iliescu: Vagy státustörvény, vagy alapszerződés

2001.06.22. 20:00
Ion Iliescu román államfő pénteken nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Románia a magyar státustörvény elfogadása miatt felfüggeszti a Magyarországgal 1996-ban kötött alapszerződést. Korábban Nastase román miniszterelnök azt mondta, hogy a törvény hatályba lépése esetén az alapszerződést leszámítva minden román-magyar szerződést felmond, és kritikus kijelentéseket tett a jugoszláv külügyminiszter is.
A román elnök reményének adott hangot, hogy a magyar kormány figyelembe fogja venni azokat az észrevételeket, amelyeket Románia és más országok fogalmaztak meg a státustörvénnyel kapcsolatban. Arra kérdésre, hogy szóba kerülhet-e a két ország közötti alapszerződés felfüggesztése, Iliescu úgy válaszolt: "Nem időszerű, de lehetséges".

Jugoszlávia is aggódik
Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszter pénteken a határon túl élő magyarok kedvezményeiről szóló státustörvény kapcsán országa alkotmányával ellentétesnek mondta a jogszabály több vonatkozását. Szvilanovics elmondta, hogy Kostunica jugoszláv államfő magyarországi látogatásán a legfelsőbb szinten ismertette a törvénnyel kapcsolatos jugoszláv álláspontot és észrevételeket. Szvilanovics ugyanakkor a diszkriminációt tiltó jugoszláv alkotmánnyal ellentétesnek nevezte, hogy a státustörvény révén a magyar nemzetiségű jugoszláv állampolgárok kiváltságos helyzetbe kerülnek más állampolgárokhoz képest. "Nagyon kényes" kérdésnek minősítette, hogy a törvény szerint egyes szervezetek, személyek vagy nem kormányzati szervezetek igazolásokat adnának ki arról, hogy ki magyar nemzetiségű. Ezzel kapcsolatban jogi problémát is megemlített, arra hivatkozva, hogy a jugoszláv alkotmány értelmében senki nem köteles válaszolni a nemzetiségét firtató kérdésre. A jugoszláv külügyminiszter a státustörvénnyel kapcsolatos politikai észrevételekről is említést tett, de a jelentés ezeket nem részletezte.

Iliescu szerint nem felel meg az európai eszméknek a törvény

A román elnök szerint a magyar igazolvány kiadásának gondolata nem felel meg az európai eszméknek. "Mi lenne Európával, ha minden állam - bármiféle konzultáció nélkül - elkezdene olyan törvényeket hozni, amelyek más államok állampolgárait érintik?" - tette fel a kérdést. A státustörvénnyel kapcsolatos párbeszédet illetően Iliescu emlékeztetett arra, hogy a román fél már hivatalos dokumentumot küldött Budapestnek, és most a magyar választ várják.

Iliescu kifejtette, hogy megérti: az Európai Uniónak kínos lenne a mostaninál nyíltabb formában állást foglalni a magyar státustörvényről. "Az a tény azonban, hogy a magyar kormány kénytelen volt a törvény szövegéből kivenni Ausztriát, azt mutatja: észrevették, hogy valami nincs rendben, Ausztria az EU tagja, és ezért azonnal megtették ezt a lépést" - mondta.

Nastase: A státustörvényt nem fogják Romániában alkalmazni

Adrian Nastase miniszterelnök, aki csütörtökön kifejtette, hogy Románia szükség esetén kész felfüggeszteni vagy felmondani a Magyarországgal kötött kétoldalú szerződéseket az alapszerződésen kívül, pénteken a megyei prefektusokkal folytatott telekonferencián ismét visszatért arra, hogy a státustörvény "teljesen szubjektív alapon" módosíthatja a Romániában élő nemzeti kisebbségek közötti viszonyt.

A miniszterelnök a prefektusoknak is elmondta, hogy a státustörvényt nem fogják Románia területén alkalmazni. Ennek értelmében megteszik a szükséges intézkedéseket, sőt felmondanak bizonyos kétoldalú megállapodásokat is. Nastase közölte: a jövő héten találkozik az EU-államok Bukarestben akkreditált nagyköveteivel, és ismerteti velük a hivatalos román álláspontot.

Dzurinda szerint Szlovákiát nem érinti a törvény
Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök szerint a magyar státustörvény nem jó, nem felel meg az Európai Unió jogi normáinak, de a jogszabály Szlovákiát úgy sem fogja érinti, hiszen Pozsony két és fél év múlva esedékes EU-csatlakozásáig Magyarország már aligha tudja majd érvényesíteni a határon túli magyaroknak kedvezményeket kínáló jogszabályt.

Martonyi szerint nem a sajtóban kéne üzengetni

Martonyi János magyar külügyminiszter a román aggodalmakra egyelőre csak annyit reagált, hogy szerinte a státustörvénnyel kapcsolatos problémákat nem a sajtóban kellene egymásnak megüzenni, hiszen jól kiépített intézményrendszer létezik erre a célra. Martonyi úgy vélte: a státustörvény jól illeszkedik a magyar-román kapcsolatrendszerbe, a Romániában élő magyarok pedig hozzájárultak az ország integrációjához és gazdasági-társadalmi fejlődéséhez.

Az RMDSZ szerint az egész nem ér ennyit

Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken úgy nyilatkozott: sokkal nagyobb a tétje a két ország közötti és Románián belüli román-magyar viszonynak annál, mintsem egy félreértelmezett törvény ezt a viszonyt felborítsa. Markó szerint politikai egyeztetésekre volna szükség a felek közt, egyébként pedig úgy vélekedett: az egyre durvább hangnemű román nyilatkozatok a hazai, nagyon erős nacionalista áramlatok megnyugtatására szolgálnak.