Sára, Márió
2 °C
6 °C

Európai uniós kritika a státustörvénynek

2001.06.25. 11:22
Bukaresti látogatása során az EU soros elnöki tisztét betöltő ország miniszterelnöke, a svéd Goran Persson közölte: a szomszédos országokat is érintő döntéseket kétoldalú konzultáció után kellene meghozni. A vasárnapi spanyol El País is bírálja a magyar státustörvényt, ami szerinte "kétségtelenül rossz hír Európa számára". Ion Iliescu román államfő szombati sajtótájékoztatóján újból feltette a kérdést: mi az, hogy magyar igazolvány? Martonyi János szerint nem a sajtón keresztül kellene üzengetni egymásnak.
Vasárnap a svéd miniszterelnökön keresztül az Európai Unió is kritizálta a magyar státustörvény elfogadását. A Romániába látogató Goran Persson szerint az összes EU-ország, illetve az EU-hoz csatlakozni kívánó ország döntéseit konzultációk után kell meghoznia, hogy ne okozzon gondot a szomszédos országoknak. A svéd miniszterelnök ismertette: rövidesen felveszi a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, hogy pontos kép alakuljon ki a magyar parlament által elfogadott törvényről. Persson fontosnak nevezte, hogy a szomszédos országok között hasonló döntések meghozatalakor konszenzus és konzultáció létezzen.

A román sajtó kisebb győzelemként éli meg a EU soros elnökségét betöltő miniszterelnök bukaresti nyilatkozatait. A Monitorul "Svédország Románia oldalán a Magyarországgal kapcsolatos konfliktusban" címmel ír a svéd miniszterelnök nyilatkozatáról, aki egyébként azért látogatott Bukarestbe, hogy egy 1929-ben keletkezett román adósság törlesztéséről szóló megállapodást írjanak alá. A Jurnalul National nem részletezi a svéd miniszterelnök nyilatkozatait, ő a román politikusok egyetértéséről ír, a Román politikusok ágyútüze alatt a magyar igazolvány címmel.

El País: Nem meglepő, hogy a budapesti parlament döntése botrányt okozott

Elítélően írt a spanyol El País vasárnapi számában a státustörvényről. A szerző szerint a 92 százalékos, "ijesztő" parlamenti többséggel elfogadott törvény "kétségtelenül rossz hír Európa számára", bármennyire is ünneplik azok, akik szabadon beléphetnek, tartózkodhatnak és dolgozhatnak ebben az országban, amely az EU kelet felé való bővítésének egyik első jelöltje. A magyar parlament döntése "aláaknázza azt a fogalmat, amelyet az EU maximális buzgalommal kíván előírni térségében, vagyis az állampolgárság fogalmát a véren alapuló, faji jogokkal szemben".

Az El País cikke kifejti, hogy az intézkedés "a mai politikában, különösen az EU integrációjára váró országban kevésbé korrekt, föld és vér XIX. századi elvén alapul". A lap szerint "innen már csak egy lépés hiányzik ahhoz, hogy a határon vérvizsgálatot követeljenek". Úgy vélekedett, hogy "olyan elvről van szó, amely nemcsak hogy gyanús, hanem bizonyíthatóan veszélyes is", és megjegyezte, hogy "nem meglepő, hogy a budapesti parlament döntése botrányt váltott ki".

Mi az, hogy magyar igazolvány?

Szombati sajtóértekezleten Ion Iliescu reményét fejezte ki, hogy Magyarország jobban átgondolja a státustörvény elfogadásának következményeit. Pénteki nyilatkozatával szemben - mikor nem zárta ki a magyar-román alapszerződés felfüggesztésének lehetőségét - szombaton erről nem esett szó.

Az államfő attól tart, hogy a Romániával szomszédos ország "árnyékba kerül". "Egyetlen ország sem fogadhat el olyan törvényt, amely más állam polgáraira vonatkozik, mivel ezáltal árt a jószomszédi viszonynak. Mi történne, ha Németország egy olyan törvényt fogadna el, amely a francia állampolgárokra vonatkozna? Mi az, hogy magyar igazolvány?" -- tette fel a kérdést Ion Iliescu.

"Hibás utat választottak, mivel nem került sor előzetes egyeztetésre. Nem hiszem, hogy Magyarország nem a baráti kapcsolatok híve, és remélem, hogy végül sikerül egy mindkét félnek kedvező megállapodásra jutni" - mondta a román államfő.