Márk
13 °C
28 °C

Román-magyar kormányközi bizottság vitatja meg a problémákat

2001.06.27. 16:45
Hamarosan összeül a román-magyar kormányközi bizottság, hogy megvitassa a státustörvény kapcsán felmerült román problémákat. Románia továbbra is ellenzi a törvényt, de Nastase kormányfő elismerte, hogy az Európai Unió nem tekinti fontosnak a kérdést. Orbán Viktor szerda reggeli interjújában azt mondta, hogy a törvény nem ütközik az EU jogrendjével.
A magyar státustörvény nem ellentétes az Európai Unió jogrendjével, és ezt a tényt uniós tisztviselők is megerősítették - mondta ki Orbán Viktor szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. A státustörvény külföldi fogadtatása kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott, hogy "nagyon nehéz egy európai mércével mérve nyugodt és kiegyensúlyozott országban, mint Magyarország, pontosan megérteni azokat a hihetetlen heves és durva nacionalista hangokat is tartalmazó vitákat, amelyek elöntötték a román sajtót."

A státustörvény összhangban van az Európa Tanács kisebbségvédelmi dokumentumaival - jelentette ki a külügyi szóvivő. Horváth Gábor értékelése alapján a román delegáció tervezetében, amelyben a státustörvény elítélésére próbálja rávenni az Európa Tanácsot, számos pontatlanság van.

HTMH: Szükséges a további konzultáció
A határon túli magyar szervezetek vezető politikusai üdvözölték Budapesten szerdán tartott tanácskozásukon, hogy a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvényt az Országgyűlés elfogadta. Németh Zsolt külügyi államtitkár sajtótájékoztatóján méltatta a státustörvényt, és jelezte, hogy egyedül "Romániából hallható disszonáns hang" a törvényt illetően (Valójában Szlovákia és Jugoszlávia is jelezte valamilyen formában egyet nem értését - a szerk.). Az államtitkár azt mondta, továbbra is nyitott a párbeszédre a román féllel; ezt nyilatkozatukban a résztvevők támogatták. A résztvevők hangoztatták azt is, hogy a törvény nem mentesíti a szomszédos államokat azon kötelességük alól, hogy nem gondoskodjanak továbbra is magyar kisebbségükről.

Románia továbbra is ellenkezik

Adrian Nastase román miniszterelnök elismerte, hogy az Európai Unió nem tekinti prioritásnak a magyar státustörvény kérdését. A kormányfő szerint azonban fontos, hogy Románia "határozottan, de elegánsan" kifejtse álláspontját a kérdésben. Nastase szerint a kisebbségek védelme azt jelenti, hogy kulturális jogokat biztosítanak számukra etnikai önazonosságuk megőrzése érdekében. Gazdasági és társadalmi jogok biztosítása azonban már a diszkriminációnal számít, vélte. Úgy látja, hogy a magyar státustörvény ezért nem felel meg a korszerű, európai normáknak. Nastase veszélyes precedensnek nevezte, hogy az anyaország próbálja megoldani a kisebbségek problémáit.

Összeül a kisebbségi albizottság

Hamarosan összehívják a román-magyar kormányközi bizottság kisebbségi albizottságát - mondta Markó Béla RMDSZ-elnök, miután találkozott a román kormányfővel. Erre még kedden tett felkérést a Külügyminisztérium. "A román miniszterelnöknek is elmondtam, hogy rendkívüli módon eltúlozták [a státustörvény] jelentőségét" - mondta Markó.