Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Enyhülő magyar-román viszony

2001.07.06. 15:32
Martonyi János magyar külügyminiszter Mircea Geoana román külügyminiszterhez intézett válaszlevelében ismertette: a státustörvényhez kapcsolódó kérdésekben a párbeszéd jelenti a megoldást. A magyar külügyminiszter kész Bukarestbe utazni, hogy személyesen tárgyaljon román partnerével. Mindkét fél a kormányközi vegyes tárgyalóbizottságok összehívását szorgalmazza.
Martonyi János külügyminiszter román partneréhez, Mircea Geoanához írt újabb levelében megerősítette azon meggyőződését, hogy a státustörvénnyel kapcsolatos kérdésekben a közös európai értékeken alapuló párbeszéd képes eloszlatni a nézeteltéréseket - közölte pénteken közleményben Horváth Gábor külügyi szóvivő.

Össze kell hívni a kormányközi vegyes bizottságokat

A levelet pénteken adták át a bukaresti külügyminisztériumban. A mostani levéllel a magyar diplomácia vezetője román partnerének július 3-i válaszlevelére reagált.

A szóvivő közleménye szerint Martonyi János aláhúzta a magyar fél nyitottságát a törvénnyel kapcsolatos kérdéseket is érintő magas szintű eszmecserére, és ismét szorgalmazta a kormányközi vegyes bizottság és szakbizottságai - kiemelten a kisebbségi szakbizottság - mielőbbi összehívását.

Martonyi kész Bukarestbe utazni, ha kell

A magyar külügyminiszter ismertette a levélben, hogy a következő héten kész Bukarestbe utazni, ahol a külügyminiszteri találkozón a törvény alkalmazásával kapcsolatos, illetve egyéb napirenden lévő kérdések kerülhetnek áttekintésre. A magyar külügyminiszter nyugtázta, hogy Mircea Geoana július 3-i válaszlevele jelzi a román félnek az érdemi párbeszédre és a vegyes bizottsági rendszer munkájának felújítására irányuló készségét.

Mircea Geoana július 3-i levelében hangsúlyozta, hogy Románia őszinte vitát kíván folytatni a magyar státustörvény alkalmazásával kapcsolatos kérdésekről. A román külügyminiszter szerint - a pénteki magyar levélben foglaltakhoz hasonlóan - a két ország közötti párbeszéd eszköze a kormányközi vegyes bizottság lenne.

Martonyi szerint a törvény nem diszkriminál, és EU-konform

Martonyi János levelében ismertette: a legutóbbi hetek megnyilatkozásai igazolták a magyar fél álláspontját, miszerint a törvény összhangban áll Magyarországnak az Európai Unióval kötött társulási megállapodásával és az európai kisebbségvédelmi egyezményekkel.

A külügyminiszter ismételten elmondta, a kisebbségi identitás megőrzése érdekében tett intézkedések nem jelentenek diszkriminációt, hiszen azok éppen a kisebbségi és többségi lakosság közötti valódi egyenlőség megteremtéséhez járulnak hozzá. Martonyi János rámutatott arra is, hogy a törvény alapján magyar hatóságok szomszédos ország területén nem fejtenek ki hatósági tevékenységet, így annak nincs területen kívüli hatálya.