Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

EU-s vizsgálat indul a státustörvény ügyében?

2001.07.11. 15:54
Az Európai Parlament külügyi bizottsága módosító indítványt fűzött a készülő magyar országjelentéshez, mely elfogadása esetén a külügyi bizottságot a státustörvény megvizsgálásával bízná meg. A Romániába látogató Martonyi János pénteken nemcsak Mircea Geoana román külügyminiszterrel, de Adrian Nastase miniszterelnökkel és Markó Béla RMDSZ-elnökkel is találkozik.
Martonyi János
külügyminiszter
Az Európai Parlament külügyi bizottsága olyan módosító indítványt fűzött a parlament készülő magyar országjelentéséhez, amely elfogadása esetén megbízná a külügyi bizottságot, hogy vizsgálja meg: összeegyeztethető-e a magyar státustörvény az Európai Unió jogszabályaival, a tagállamok közti jó szomszédság és együttműködés szellemével. A parlament plenáris ülése tervek szerint szeptemberben tart vitát és szavazást a jelentésről és a módosításról.

Martonyi csütörtökön utazik Bukarestbe

Martonyi János csütörtökön érkezik Bukarestbe, a hivatalos tárgyalások másnap kezdődnek. A külügyminiszter tervezett programjában az is szerepel, hogy találkozik Markó Bélával, az RMDSZ elnökével. Martonyit Adrian Nastase román miniszterelnök is fogadja.

A román fél programajánlatot tesz a kormányközi vegyes bizottság albizottságainak összehívására. Terveik szerint az albizottságokban megtárgyalt kérdéseket szeptemberben tekintené át a kormányközi vegyes bizottság.

Mint ismeretes, Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési biztosa szerint a státustörvény mint keret megfelel az uniós normáknak, a végrehajtás gondjait pedig meg lehet oldani. A Népszabadság által idézett uniós források szerint egyébként a román diplomáciai offenzíva - "túlzott lendülete" és hangneme miatt - fordítva sült el.