Konrád
8 °C
26 °C

Szeptemberben tovább egyeztetnek a státustörvényről

2001.07.13. 20:18
Magyarország álláspontja az, hogy a státustörvénnyel kapcsolatos konkrét vitás kérdéseket szakbizottságok vitassák meg - mondta a magyar külügyminiszter, miután találkozott román kollégájával és a kormányfővel is. Szeptember első felében várhatóan tíz szakbizottság ül össze.
Mind a román miniszterelnökkel, mind a külügyminiszterrel egyetértettünk abban, hogy a két ország között nincs feszültség, nincs semmi olyan destabilizációs folyamat, amely veszélyeztethetné akár a két ország közötti jószomszédi viszonyt és együttműködést, akár a régió stabilitását - jelentette ki bukaresti tárgyalásai befejezésével Martonyi János. A magyar külügyminiszter pénteken román kollégájával, Mircea Geoanával folytatott tárgyalásokat. Fogadta őt Adrian Nastase miniszterelnök, majd találkozott Markó Bélával, az RMDSZ elnökével.

A román fél a legcélszerűbbnek azt tartaná, ha Magyarország felfüggesztené, vagy elhalasztaná a törvényt alkalmazását. Véleménye szerint a hatályba lépést lehetne késleltetni.

"A mi álláspontunk az, jelöljük meg azokat a kérdéseket, amelyek gondot vetnek fel, és ezeket a konkrét problémákat oldjuk meg tárgyalásokkal" - mondta Martonyi János. A magyar külügyminiszter szerint erre alkalmat adnak a vegyes bizottsági ülések. Arról született megegyezés, hogy szeptember első felében lehetőleg mind a tíz szakbizottság találkozik.

Martonyi leszögezte: a státustörvény értelmében Magyarország a kedvezményeket saját területén nyújtja, azon kívül csak támogatásokról lehet szó, amit eddig is biztosított.

Markó Béla RMDSZ-elnök a magyar külügyminiszterrel való találkozás után úgy értékelte az RMDSZ helyzetét a tárgyalások után, hogy mindenki nehéz helyzetben volt, hiszen Romániának, Magyarországnak és az RMDSZ-nek egyaránt az az érdeke: a két ország közötti viszony ne romoljék. "Mindenkinek az az érdeke, hogy ebből a helyzetből kikerüljünk" - mondta.