Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ellentmondó nyilatkozatok az Orbán-Nastase találkozó után

2001.07.30. 12:32
Míg a szombati kormányfői találkozó után békülékenyebbnek tűnt Adrian Nastase román miniszterelnök, vasárnap már újfent kijelentette, hogy Románia semmilyen formában nem tudja elfogadni a határon túli magyarokról szóló törvény végrehajtását saját területén. Történt ez annak ellenére, hogy Orbán Viktor kormányfő közölte: amennyiben a román kormány úgy dönt, hogy a magyar határtól Észak-Erdélyen át vezető útvonallal épít autópályát Bukarestig, Magyarország kész annak közös finanszírozására.
A román kormányfő Orbán Viktorral folytatott kétórás tárgyalássorozata után szombaton kijelentette, már lát lehetőséget arra, hogy Romániában bevezethető lehet a státustörvény. Meglátása szerint a határon túli magyarokról szóló törvényben Románia nem a nyelvi, a kulturális vagy a vallási támogatásokat kifogásolja, hanem a szociális és gazdasági jellegű segélyeket. Nastase ekkor még úgy látta, hogy ezekre a kérdésekre lehet megoldást találni. A jó hangulatú közös sajtótájékoztatót követően azonban vasárnap Nastase már úgy nyilatkozott, hogy Románia semmilyen formában nem tudja elfogadni a határon túli magyarokról szóló törvény végrehajtását saját területén. Mindezt a román kormányfő Rimnicu Valceában, a román himnusz napja alkalmából szervezett ünnepségen jelentette ki, amely különös hangsúlyt adhat kijelentéseinek.

Nastase újra revizionizmussal vádolja a magyar kormányt

Adrian Nastase
"A kisebbségek kérdését illetően minden, ami jó Európában, jó számunkra is, de nem kívánunk kísérleti terep lenni azok számára, akik még mindig revizionista eszméket melengetnek" - fogalmazott Adrian Nastase. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a román parlament elfogadta a kisebbségek anyanyelvének használatát lehetővé tévő közigazgatási és az anyanyelven való tanulás jogát biztosító oktatási törvényt, mivel ezt az európai normarendszer előírja. Ugyanakkor a román kormány nem érthet egyet azzal a törvénnyel, amelyet egy másik állam fogadott el, s amely törvény a gazdasági és szociális jogokat illetően etnikai alapon diszkrimináló elemeket vezet be.

A román miniszterelnök szerint a román-magyar kormányközi vegyes bizottság szeptemberre tervezett ülése ad lehetőséget arra, hogy megpróbálják egyeztetni a magyar státustörvény végrehajtásával kapcsolatos román és magyar álláspontot. "Ha ez nem sikerül, a problémát a román parlament elé visszük" - szögezte le Adrian Nastase, aki ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy Románia az egyetlen ország a térségben, ahol az ott élő minden nemzeti kisebbségeknek van parlamenti képviselője, s a törvényhozásban jelen van egy etnikai párt is, amely képviselheti választóinak érdekeit.

A román kormányfő cáfolta, hogy folyna Erdély "elrománosítása"

Adrian Nastase beszédében határozottan elutasította, hogy Tőkés László püspök "adjon leckét toleranciából és ő magyarázza el, hogy mit nem tettek meg Romániában". A miniszterelnök arra válaszolt, amit Tőkés László püspök pénteken, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem státustörvény-fórumán mondott. A püspök beszédében egyebek között kifejtette, hogy folytatódik a romániai magyarság asszimilációja, mivel "Erdély elrománosítása a cél". A püspöknek el kellene mennie Magyarországra, és meg kellene néznie, hogy mi történik az ottani romániai kisebbséggel - szögezte le Nastase. A román miniszterelnök hozzátette, hogy Tőkés László Romániában és külföldön tett "szélsőséges kijelentései" nem használnak sem a magyar nemzetiségnek, sem annak, hogy miként kell a kisebbség és a többség kapcsolatát kiépíteni egy demokratikus államban.

A román lapok szerint Orbán az EU-nak akart üzenni a látogatással

A romániai lapok többsége kudarcnak ítélte a hétvégi kormányfői találkozót, mondván, "a két miniszterelnök csak abban értett egyet, hogy nem értenek egyet". Az Adevarul szerint zárlat keletkezett a román-magyar párbeszédben, mivel Martonyi János külügyminiszter után Orbán Viktor kormányfő is csak azért kereste fel Romániát, hogy elmagyarázza: Magyarország jottányit sem enged a státustörvényből. A lap szerint Orbán nem is azért utazott Marosvásárhelyre, hogy a megoldást keresse, hanem az Európai Uniónak kívánt üzenni: íme, Magyarország konzultációkat folytat szomszédaival. Ugyanakkor a Jurnalul National a magyar igazolvány kérdésével foglalkozó kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország a romániai szegénységre és a két országban élők életszínvonala közti különbségre "játszik".

A lap emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnöki találkozó előtt közzétett romániai közvélemény-kutatás adatai szerint a román lakosság 78 százaléka "elutasítja Magyarország szándékait". Ugyanakkor Orbán Viktor azt is tudta, hogy ugyanez a közvélemény-kutatás kimutatta: a románok 85 százaléka elégedetlen életszínvonalával, 51 százalékuk pedig más országban szeretne élni. Ezért nem meglepő, hogy a magyar igazolványt igénylők 40 százaléka színtiszta román lenne: ők valójában ideiglenes magyar bérletet akarnak az ígért kedvezmények fejében. Ha pedig Románia ugyanolyan életszínvonalat biztosít majd, mint Magyarország, a magyar igazolvány annyit fog majd érni Romániában, mint egy lejárt villamosbérlet - írta a lap.