Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Németh: Körberöhögik a magyar diplomáciát

2003.01.07. 12:30
A szocialisták az elmúlt években is csak félszívvel vállalták a státustörvényt, és most elérkezettnek látják az időt, hogy "megostromolják a Téli Palotát, és lemészárolják a törvényt" - jelentette ki Németh Zsolt, az Orbán-kormány egykori külügyi államtitkára. Szerinte a külügyminiszter a vélt nemzetközi elvárásoknak való kényszeres megfelelés és a Fidesz elleni érzelmei miatt kész "odadobni a határon túli magyarok ügyét". Németh felszólította a kormányt, hogy hívja össze a Magyar Állandó Értekezletet, ahol Kovács Lászlónak be kell számolnia, miért tért el az ott korábban meghatározott, a státustörvény-módosítást érintő alapelvektől.
Tömeges áttelepülés és a térség instabilitása lehet a vége annak, hogy a kormány "folklorisztikus kisebbségpolitikát" követve szűkíti a státustörvényt, állította a Fidesz külügyi politikusa.

Társadalmi csoportok az árokban

Németh Zsolt
Németh Zsolt, az Orbán-kormány volt külügyi politikai államtitkára szerint a Kovács László vezette külügyi tárca az elődje által elfogadott státustörvény "kivégzésére készül", a Medgyessy-kormány Fidesz-ellenes érzelmeitől vezetve mindent el akar tüntetni, ami az előző kabinethez és a Fideszhez köthető. "Úgy akar árkot temetni, hogy előtte fontos társadalmi csoportokat beletaszít" - állította, hozzátéve, hogy Kovács László - bukaresti tárgyalásain bejelentett - hétpontos rendezési elvével semmibe vette a MÁÉRT korábban elfogadott kompromisszumos javaslatát.

Körberöhögik a diplomáciát

Az ellenzéki politikus szerint a kormány nem sikereket hozott a magyar diplomáciának, hanem olyan helyzetet teremtett, hogy "nem csoda, hogy körberöhögik a Kárpát-medencében". Németh elfogadhatatlannak minősítette, hogy Kovács László módosítási elképzelései alapján a státustörvény nem vonatkozna a leendő EU-tagállamok állampolgáraira, így hamarosan kikerülne hatálya alól Szlovákia, majd Románia. "Egy ilyen módosítással leeresztik a mellékhelységben a jogszabályt." Németh Zsolt bírálta az EU bővítési biztosát, Günter Verheugent is, aki egy levélben arra ösztönözte a magyar kormányt, hogy "irtsa ki a nemzet szót" a törvényből. A politikus szerint ilyen megnyilatkozásra Verheugennek nincs mandátuma.

Létezik-e a státustörvény módosítása

A fideszes politikus szerint Kovács László külügyminiszter "a vélt nemzetközi elvárásoknak való kényszeres megfelelés miatt kész odadobni a határon túli magyarok ügyét". A Fidesz ezért felszólítotja a kormányt, hogy hívja össze a MÁÉRT-et, ahol Kovács Lászlónak be kell számolnia, miért tért el az ott korábban meghatározott, a státustörvény módosítást érintő alapelvektől, valamint arról, hogy létezik-e a kormány által tagadott státustörvény-módosítás szövege, és azt átadták-e Szlovákiának, illetve az EU-nak.