Judit
3 °C
7 °C

Fél állampolgárság vagy ,,csak" kedvezmény

2000.07.03. 16:56
A határon túli magyaroknak különleges státust biztosító törvénytervezet június 30-ra idejében elkészült, parlamenti tárgyalása azonban a véleményezések után, szeptemberi törvénykezés kezdete utánra marad. Az RMDSz szerint a magyar kormány által kidolgozott státusztörvény nem felel meg az erdélyi magyarság elvárásainak. Dávid Ibolya igazságügyi miniszter szerint megérett az idő a törvény megalkotására, Németh Zsolt szerint a törvény ,,fél állampolgárságot" biztosít.

,,A szomszédos államokban élô magyarokat megilletô egyes kedvezményekrôl" című törvénytervezetről az RMDSz előtt - a szervezet marosvásárhelyi hétvégi tanácskozásán - Varga Attila képviselő, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) jogi szakbizottságának tagja számolt be.

Kedveztmények státusz helyett?

A jogi szakértő meglátása szerint koncepcióról, nem törvénytervezetről van szó, amely még nem tisztázza pontosan a jogosítványok körét. Nehezményezte, hogy amíg a köztudatban ez a státustörvény olyan ígéretként, jogszabályként él, amely az állampolgársághoz közel álló státust biztosít Magyarországon a határon túli magyaroknak, itt csak egyes ,,kedvezményekrôl" van szó - amint a címből is kiderül.

Péter Pál az RMDSz ügyvezető alelnöke, a MÁÉRT gazdasági szakbizottságának tagja szerint ez a koncepció, legalábbis ami például a magyarországi munkavállalást illeti, nem felel meg azoknak az elvárásoknak, amelyeket a határon túli magyarok az anyaországgal szemben támasztanak. Az előzetes véleményezések után az RMDSZ komoly konzultációt kezdeményez ezügyben.

Fél állampolgárság

Németh Zsolt külügyi államtikár a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kifejtette: a törvény nyújtotta státuszt úgy lehet értékelni, hogy az felér egy ,,fél állampolgársággal". Ezeknek a jogoknak a körét azonban úgy kell meghatározni, hogy az összhangban legyen a Magyar Köztársaság anyagi teherbíró képességével.

Németh Zsolt szerint a törvény jogalanyai azért csak a szomszédos országokban élők lehetnek, mert a nyugati magyarok többségükben magyar állampolgárok, vagy szeretnének azzá válni, s így nem érdekeltek abban, hogy az állampolgári jogoknak csak egy részét kapják meg.

Gyógyír a sebre

A törvénytervezet
Az oktatás, a munkavállalás, a kultúra, az anyanyelven történő tájékozódás és tájékoztatás, az egészségügyi és szociális ellátás, valamint egyéb közszolgáltatás területén nyújt kedvezményeket a készülő státustörvény a határon túli magyaroknak. A törvény csupán a szomszédos országok magyaraira vonatkozik, a nyugati atyánkfiainkra nem terjed ki.
Dávid Ibolya igazságügy-miniszter hétvégi nyilatkozata szerint megérett az idő a státusztörvény megalkotására. ,,Ez ismét egy olyan törvény lesz, amely nem elválaszt, hanem egybekapcsol, nem jogokat csorbít, hanem jogokat ad. Ugyanakkor gyógyírt nyújt azokra a sebekre, amelyekre a történelem ejtett magyar testvéreinken. Azt várjuk mi, jogalkotók is ettől a törvénytől - húzta alá Dávid Ibolya -, hogy erősítse a magyarság összetartozását, tudatosítsa a határontúliakban a magyar nemzethez tartozás érzését, s minden külföldre szakadt magyar azzal az örömteli várakozással lépje át a magyar határt, hogy otthonról hazaérkezett."

Szélekörű konszenzus az érdek

A kormány abban érdekelt, hogy széles körű konszenzus övezze e törvény elfogadását, hiszen a határon túli magyarok ügye nem lehet pártpolitikai viták áldozata - véli Németh Zsolt külögyi államtitkár. A kormányzat arra is kötelezettséget vállalt, hogy a törvénytervezet elkészülését követően a jogszabálytervezetet megvitatás végett benyújtja a MÁÉRT-hez. A végső döntést természetesen a magyar parlament hozza meg

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?