Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Az '56-os Intézetnek nem kell a Terror Háza 40 milliója

2003.11.28. 15:31
A Terror Háza Múzeum főigazgatója örömmel értesült arról, hogy az 56-os Intézet igazgatója nem tart igényt arra a 40 millió forintra, amelyet intézménye számára kíván átcsoportosítani a Terror Háza Múzeum jövő évre tervezett költségvetéséből két kormánypárti képviselő.
"Nagyra értékelem Rainer M. János gesztusát, hogy a Terror Háza Múzeum költségvetési keretének terhére nem kívánja a saját lehetőségeit növelni" - mondta Schmidt Mária pénteken az MTI-nek.

Rainer M. János előző nap írt levelet Mécs Imre szabad demokrata és Donáth László szocialista képviselőnek, azt kérve tőlük: vonják vissza a Terror Háza támogatásából 40 millió forint átcsoportosítását javasló költségvetési módosító indítványukat. Az 56-os Intézet vezetője nyílt levelében azt írta: "A Terror Házát annak idején a köztársaság kormánya hozta létre, s ez kötelezettséget ró a mostani kormányra is, amely azt benyomásom szerint kész vállalni".

Az 1956-os Intézet igazgatója kifejtette: a Terror Házában folyó múltidézés körül voltak és lesznek viták, az intézmény iránti érdeklődés, az ahhoz fűződő igény azonban kétségtelen. A Terror Háza Múzeum főigazgatója ugyanakkor megemlítette, az általa vezetett XX. és a XXI. század Intézet "sem tavaly, sem az idén nem kapott egyetlen fillért sem a költségvetéstől".

Donáth László úgy nyilatkozott, hogy először szeretne tájékozódni az ügyben, hiszen nem ismeri Rainer M. János által írt levél pontos tartalmát. "A magam döntése meghozatala előtt mindenképpen egyeztetni kívánok Mécs Imrével, és ha szükséges Rainer M. Jánossal, aki ezt velem kapcsolatban elmulasztotta" - mondta.

Mécs Imre előző nap kijelentette: nem tartja szerencsésnek, hogy az 1956-os Intézet igazgatója nyilvánosságra hozta a levelet. Arra a kérdésre, visszavonja-e a javaslatot, Mécs Imre azt felelte: országgyűlési képviselőként végzi a dolgát.