Nándor
3 °C
16 °C

Stumpf: Kriminalizálják az előző kormányt

2002.11.30. 22:20
A volt kancelláriaminiszter szerint a Fidesz választási vereségét az okozta, hogy nem tudtak válaszolni az ellenzék vádaira, továbbá az, hogy, nem vették komolyan, hogy az MSZP választási csalásra készül. A szocialisták frakcióvezetője szerint Stumpf nevetséges rágalmakat ismételget.
Stumpf István szerint a kormánypártok részérol durva kísérlet folyik arra, hogy az elmúlt négy évet kitöröljék a magyar politikatörténetből, ennek módja pedig az, hogy kriminalizálják az előző kabinet működését. Az előző kormány kancelláriaminisztere erről a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület választások utáni társadalmi körképről rendezett konferenciáján beszélt szombaton Budapesten.

- Alkotmányosan is kétséges, hogy egy politikai mandátummal bíró politikai államtitkár, nem válogatva az eszközökben, hangulatot szítva, átnyúlva rendőrség és ügyészség fölött, munkájukat befolyásolva megpróbálja bebizonyítani, hogy az elmúlt négy év valójában kudarc, és azért nincs pénz a választási ígéretek valóra váltására, mert mindent elköltött az előző kormány - fogalmazott Stumpf István.

Nem sikerült válaszolni a vádakra

Elemezte a jobbközép pártok országgyűlési és önkormányzati választásokon szenvedett vereségét és megállapította: sok hibát követtek el a kampány során.

- Nem hiszem, hogy csak egy személy, párt vagy pártcsoport feladata lenne számot vetni a történtekkel - jelentette ki.

Véleménye szerint határozottabban kellett volna üzeneteket megfogalmazni azok számára, akik a rendszerváltozás veszteseinek érzik magukat, illetve a középen álló bizonytalan szavazóknak. Hibának nevezte azt is, hogy a Fidesz nem szállt be a szocialisták "licitkampányába" és hogy nem sikerült válaszolniuk a személyes hangvételű vádakra, amelyek "leszivárogtak az emberekhez".

Tudatos részvételösztönzés

- A parlamenti választások során nem vettük komolyan azt, hogy valóban tudatosan készülnek a törvények szerint választási csalásnak minősíthető részvételösztönzésre - jelentette ki a politológus. Stumpf István szerint a szocialisták jól szervezett informatikai hálózatuk és aktivistáik segítségével pontosan beazonosították a potenciális szocialista szavazókat, a választás napján pedig felkeresték és rávették őket a voksolásra.

A politológus szerint a következő év fontos lesz, mert kiderült, hogy a kormánynak nincs világos társadalmi víziója és politikája, emellett nincs módja teljesíteni választási ígéreteit.

- Félő, hogy tavaszra komoly feszültségek keletkeznek a társadalomban, különösen az önkormányzatok esetében, hiszen igen nagy finanszírozási hiány várható - tette hozzá Stumpf István, aki szerint az ellenzék jelenlegi feladata a számonkérés, az értékek képviselete és a vádak visszaverése.

A fantom nem tágít

A Fidesz remélhetőleg utoljára melegítette fel a választási csalás rágalmát - reagált Stumpf kijelentéseire Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője szombati közleményében úgy fogalmaz: aki október után is kétségbe vonja áprilist, az képtelen volt az idők tanulságát megérteni.

A szocialista politikus szerint az ország többsége áprilisban tudatosan döntött a kormányváltás mellett, és az októberi önkormányzati választások fényesen bebizonyították a nemzetközi megfigyelők és a hazai választási bizottságok jelentéseit e döntés tisztaságáról.

- Sajnálatos, hogy az egyik legárnyaltabban gondolkodó Fidesz-politikus sem képes szabadulni a választási csalások fantomjától - áll Lendvai Ildikó közleményében.

Stílus, program, igéret

Az MSZP frakcióvezetője szerint úgy tűnik Stumpf István kettős szerepéből a társadalomelemző szólalt meg, amikor beszéde egy részében a Fidesz-kormány hibáit is hajlandó volt elismerni, de az utóvédharcokat vívó politikus beszélt akkor, amikor a nevetségessé vált rágalmakat ismételgette.

- Áprilisban a Fidesz kormányzati stílusa veszített és a kormányváltó erők programja nyert - mutat rá a közleményben Lendvai Ildikó, hozzátéve: ezt a programot folytatja 2003-ban is az új kormány a több mint százmilliárdos adócsökkentéssel, a lakástámogatás növelésével, az emelt bérekkel, ösztöndíjjal és családi pótlékkal, az özvegyi nyugdíj növelésével, a 13. havi nyugdíj bevezetésének megkezdésével, a nyugdíj mellett is igénybe vehető nagymama-gyessel.