Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Der Standard: Vége a Gyurcsány-korszaknak

2008.09.02. 10:45
Fiatalok nélküli párt címmel közölt kommentárt keddi számában a Der Standard a magyarországi belpolitikai helyzetről. A lap szerint a neoliberális szocialista Gyurcsány nevével fémjelzett korszak valószínűsíthető lezárultával bizonytalan jövő elé néz az ország.

Az osztrák liberális napilap szerint nem tudható, hogy előbb egy ideológiától mentes szakértői kormány alakul-e, vagy pedig nyomban kiírják az előre hozott választásokat. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy a következő választásokat az Orbán Viktor volt kormányfő vezette jobboldali-nemzeti Fidesz fogja megnyerni.

Ám hogy Orbán milyen politikát követ majd, azt továbbra is homály fedi: eddigi üzenetei túlságosan is zavarosak voltak, tiszta baloldali populizmus keveredett bennük nacionalista jelszavakkal. Megoldásokat nem javasolt a rossz állapotban lévő állami pénzügyek rendbetételére, és reformokat sem lehet várni tőle - vélekedett a kommentár szerzője.

A Der Standard szerint a szocialistáknál, akik Gyurcsányt mindezidáig a hatalom megtartása érdekében használták fel, ismét kiütközik, hogy a párt több mint egy évtizede egyhelyben topog. Jelenleg senki sem tud olyasvalakit ajánlani Gyurcsány helyébe, aki megtestesíthetné a reményt.Horn Gyulának, a fordulat legendás külügyminiszterének, az 1994-1998-as időszak reform-kormányfőjének kiválása óta az MSZP-ben nem zajlott le nemzedékváltás, nem kaptak felelős posztot a fiatalok.

Ez már 2002-ben is látható volt, amikor a párton kívüli Medgyessy Péter megnyerte a választást a szocialistáknak, miután a magyaroknak elegük lett Orbán arroganciájából - jegyezte meg a kommentátor. - A színtelen Medgyessy jelölése persze csak szükségmegoldás volt, tekintettel az MSZP káderhiányára.

Ugyanez áll Gyurcsányra is. Az MSZP azért hagyta, hogy a pártújonc miniszterelnök-jelöltként induljon, mert nem volt más embere. Ő pedig volt annyira dinamikus, hogy meg tudja nyerni a választásokat. Többet nem is akartak tőle a szocialisták. Programja mellékes volt a számukra. Ezért is bukott el.