Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Több ügyben is érintettek a StockGeneration szervezői?

2000.09.08. 19:36
A StockGeneration (SG) nevű hálózati piramisjáték szervezői közül többen részt vettek a Le Club Privé (LCP) nevű, hasonló céllal alakult cég népszerűsítésében - állítják egy amerikai levelezőfórum résztvevői. Az Index tudomása szerint az LCP ügye internetes piramisjáték szervezésének vádjával augusztus 24-én egy texasi bíróság elé került. Az SG-botrány magyar szálának felderítését nehezíti, hogy egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a szervezők Magyarországon bűncselekményt követtek volna el.
Nem töri össze magát egyelőre a magyar rendőrség a StockGeneration nevű netes piramisjáték magyar szálának felgöngyölítésével, bár a szervezők közül többen valószínűleg rendszeresen megfordultak Budapesten - értesült az Index a nyomozáshoz közeli forrásból. A rendőrök ugyanis kételkednek abban, hogy a szervezők Magyarország területén elkövettek-e bármiféle bűncselekményt. A Bűntető Törvénykönyv a Magyarországon elkövetett bűncselekményekre vonatkozik, az internet megítélése ebből a szempontból pedig nem egységes - mutatott rá egy neve mellőzését kérő rendőrtiszt.

A www.delphi.com-on az SG-t csaló szervezetnek tartó károsultak által alakított levelező fórumon az az információ jelent meg, hogy a StockGeneration vezetői közül többen részt vettek volna a Le Club Privé nevű, ,,befektetési klub"-nak álcázott internetes piramisjáték befektetőinek szervezésében.

A több mint 2000 befektető legalább 12 millió dollárt utalt át a Le Club Privé számláira, a rendőrség eddig legalábbis ekkora összeget tudott zárolni. A ,,klubtagok" újabb résztvevők beszervezésével, vagy hihetetlen (havi 6-40 százalékos) hozamot ígérő befektetési jegyek vásárlásával juthattak volna igen hamar óriási vagyonhoz - áll az Egyesült Államok pénz- és tőkepiaci felügyeletének (SEC) jelentésében.

Minden újabb tagért 500 dollár járt volna a beszervezőnek, és az ez utóbbi által hozott újabb ,,klubtag" belépő 1500 dollárjából is jutott volna közel ennyi a piramis magasabb szintjén álló résztvevőnek. A Le Club Privé lehetőséget adott a tagoknak három nyílt végű alap semmit sem érő jegyeinek jegyzésére is - az alapok ugyanis nem voltak bejegyezve befektetési társaságként. A havi 6-40 százalékig terjedő hozamot bizonyos esetben beígérték, máskor ,,garantálták" is.

A nyomozás során a SEC nem talált tisztességes üzleti, befektetési tevékenységre utaló nyomot, a befektetők által átutalt összegből ugyanakkor több, mint 3,4 millió dollár az LCP vezetői, illetve ellenőrzésük alatt álló cégek számláin landolt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!