Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Az FBI nem kommentálja a Stockgeneration ügyét

2000.09.01. 11:04
Az FBI az Index kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az esetleges vizsgálatot a Stockgeneration ügyében. Mint ismeretes, a www.stockgeneration.com név alatt futott online tőzsdejáték üzemeltetésében magyar és dominikai cégek vettek részt. A feltehetően többmillió dolláros kárt okozó machinációk hátterében Szergej Mavrodi orosz vállalkozó honfitársai, illetve ír nemzetiségű személyek is állhatnak.

Az Index információi szerint a magyar munkatársak, akik a tengerentúlon működő, valószínűleg pilótajátékot szervező cégnél (a Stockgeneration Ltd.-nél, SG-nél) dolgoztak, csupán mellékszereplők az online tőzsdekonstrukció létrehozásában.

A cég két egykori magyar munkatársa, I. V. és G. Gy. - jóllehet mindketten dolgoztak Dominikán, a karib-tengeri szigeten, ahol fizikailag működött a www.stockgeneration.com - egyaránt adminisztratív, illetve technikai ,,segéderők" voltak.

G. Gy. információink szerint rendszergazdaként dolgozott - két, egymástól jól elkülöníthető időszakban is - Dominikán. G. Gy. állítólag tíz hónappal ezelőtt hazatért Magyarországra, jelenleg pedig Angliában tartózkodik. I. V. ugyancsak járhatott Dominikán, ám ő a könyvelésben és az ügyfelekkel való kapcsolattartásban segédkezhetett az SG Ltd.-nél.

Ír irányítók

Az Index információi szerint a Stockgeneration Ltd.-t minden bizonnyal ír személyek irányították. Különösen érdekes lehet a magát Sean Murphynek, illetve Adam Byrne-nak nevező ,,vállalkozók" kiléte.

Időközben az Index megtudta, hogy nem csupán a stockgeneration.com domainnevet Magyarországon regisztráltató Valver Kft.-nek volt itthon bankszámlája, hanem maga a dominikai cég, a Stockgeneration Ltd. is rendelkezett egy hazai pénzintézetnél számlával.

Az Interpol már korábban érdeklődött a Valver iránt

A Világgazdaság című lap szerint az orosz hatóságok az Interpolon keresztül már 1998-ban megkeresték a magyar rendőrséget a Valver Kft. miatt. Mint ismeretes, a Valver ügyvezetője, V. V. Kopcsenov a Wired magazin szerint kapcsolatban állt Szergej Mavrodival, akit az orosz hatóságok egymilliárd dolláros kárt okozó csalás (egy oroszországi pilótajáték, az MMM szervezése) miatt keresnek. Az amerikai nyomozószervek a Wired szerint Mavrodit sejtik a Stockgeneration machinációinak hátterében is.

A Magyar Hírlap szerint az itthoni rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága várhatóan napokon belül megkezdi az adatgyűjtést az internetes pilótajáték ügyében. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerint a nyomozóknak a következő napokban kell eldönteni, hogy bűncselekménynek minősülnek-e egyáltalán hazánkban a Wired által leírtak, s hogy az események kivizsgálásában van-e illetékességi jogköre a magyar bűnüldöző szerveknek.

Beszélgetés az FBI washingtoni központjával

FBI: - FBI.
Index: - A sajtóirodával szeretnék beszélni.
FBI: - Sajtóiroda, tessék.
Index: - Magyar újságíró vagyok, szeretném megtudni, hogy folytat-e az FBI vizsgálatot a Stockgeneration Ltd. ügyében?
FBI: - Mint tudja, nem szoktunk kommentálni ilyen ügyeket. Az FBI sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az értesüléseket.
Index: - És ha nem is nyomoz az FBI?
FBI: - ...tartsa a vonalat, kérem. (...) A válasz: igen.
Index: - De mire válaszoltak igennel?
FBI: - Arra, hogy folyamatban lévő ügyben sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánunk semmilyen információt.
Index: - Köszönöm.
FBI: - Viszonthallásra.