Árpád
-2 °C
3 °C

Az FBI nem kommentálja a Stockgeneration ügyét

2000.09.01. 11:04
Az FBI az Index kérdésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az esetleges vizsgálatot a Stockgeneration ügyében. Mint ismeretes, a www.stockgeneration.com név alatt futott online tőzsdejáték üzemeltetésében magyar és dominikai cégek vettek részt. A feltehetően többmillió dolláros kárt okozó machinációk hátterében Szergej Mavrodi orosz vállalkozó honfitársai, illetve ír nemzetiségű személyek is állhatnak.

Az Index információi szerint a magyar munkatársak, akik a tengerentúlon működő, valószínűleg pilótajátékot szervező cégnél (a Stockgeneration Ltd.-nél, SG-nél) dolgoztak, csupán mellékszereplők az online tőzsdekonstrukció létrehozásában.

A cég két egykori magyar munkatársa, I. V. és G. Gy. - jóllehet mindketten dolgoztak Dominikán, a karib-tengeri szigeten, ahol fizikailag működött a www.stockgeneration.com - egyaránt adminisztratív, illetve technikai ,,segéderők" voltak.

G. Gy. információink szerint rendszergazdaként dolgozott - két, egymástól jól elkülöníthető időszakban is - Dominikán. G. Gy. állítólag tíz hónappal ezelőtt hazatért Magyarországra, jelenleg pedig Angliában tartózkodik. I. V. ugyancsak járhatott Dominikán, ám ő a könyvelésben és az ügyfelekkel való kapcsolattartásban segédkezhetett az SG Ltd.-nél.

Ír irányítók

Az Index információi szerint a Stockgeneration Ltd.-t minden bizonnyal ír személyek irányították. Különösen érdekes lehet a magát Sean Murphynek, illetve Adam Byrne-nak nevező ,,vállalkozók" kiléte.

Időközben az Index megtudta, hogy nem csupán a stockgeneration.com domainnevet Magyarországon regisztráltató Valver Kft.-nek volt itthon bankszámlája, hanem maga a dominikai cég, a Stockgeneration Ltd. is rendelkezett egy hazai pénzintézetnél számlával.

Az Interpol már korábban érdeklődött a Valver iránt

A Világgazdaság című lap szerint az orosz hatóságok az Interpolon keresztül már 1998-ban megkeresték a magyar rendőrséget a Valver Kft. miatt. Mint ismeretes, a Valver ügyvezetője, V. V. Kopcsenov a Wired magazin szerint kapcsolatban állt Szergej Mavrodival, akit az orosz hatóságok egymilliárd dolláros kárt okozó csalás (egy oroszországi pilótajáték, az MMM szervezése) miatt keresnek. Az amerikai nyomozószervek a Wired szerint Mavrodit sejtik a Stockgeneration machinációinak hátterében is.

A Magyar Hírlap szerint az itthoni rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága várhatóan napokon belül megkezdi az adatgyűjtést az internetes pilótajáték ügyében. Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerint a nyomozóknak a következő napokban kell eldönteni, hogy bűncselekménynek minősülnek-e egyáltalán hazánkban a Wired által leírtak, s hogy az események kivizsgálásában van-e illetékességi jogköre a magyar bűnüldöző szerveknek.

Beszélgetés az FBI washingtoni központjával

FBI: - FBI.
Index: - A sajtóirodával szeretnék beszélni.
FBI: - Sajtóiroda, tessék.
Index: - Magyar újságíró vagyok, szeretném megtudni, hogy folytat-e az FBI vizsgálatot a Stockgeneration Ltd. ügyében?
FBI: - Mint tudja, nem szoktunk kommentálni ilyen ügyeket. Az FBI sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az értesüléseket.
Index: - És ha nem is nyomoz az FBI?
FBI: - ...tartsa a vonalat, kérem. (...) A válasz: igen.
Index: - De mire válaszoltak igennel?
FBI: - Arra, hogy folyamatban lévő ügyben sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánunk semmilyen információt.
Index: - Köszönöm.
FBI: - Viszonthallásra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?