Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Pert vesztett a stop! Homokival szemben

2002.02.18. 17:08
Homoki János honvédelmi államtitkárral szemben 1,7 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a stop!-ot kiadó Telnet Magyarország Rt. internet-szolgáltatót hétfőn hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.
A Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára azért indított 10 millió forintos nem vagyoni kártérítési pert, mert nevét összefüggésbe hozták a vadászrepülőgépek beszerzésével kapcsolatban feltételezett korrupciós üggyel. A politikus szerint emiatt kettétört politikai karrierje, egészségi állapota pedig megromlott.

A jó hírnév ára

A bíróság hétfőn megállapította, hogy a Telnet Rt. által kiadott stop! című internetes újság megsértette Homoki Jánosnak a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait. A 2001. augusztus 8-án megjelent, "Korrupció a vadászgép-beszerzés ügyben" című írás ugyanis hamis látszatot keltve, valótlanul híresztelte, hogy a felperes korrupciós cselekmény haszonélvezője. Az elsőfokú ítéletben a bíróság az alperest eltiltotta a további jogsértéstől és kötelezte, hogy 15 napon belül fizessen meg 1,7 millió forintot.

Vádak és bizonyítékok

A bíróság szerint az alperes nem tudta alátámasztani az internetes újságban közölt vádakat, pedig erre számos lehetősége lett volna, ha valóban rendelkezik bizonyítékokkal. Az alperes ügyvédje perbeszédében úgy vélekedett, hogy Homoki János nem tudta bizonyítani, mekkora lelki megrázkódtatás érte őt. A bíró szerint azonban külön bizonyítás nélkül is belátható, hogy egy ilyen közlés súlyos lelki megrázkódtatást okozhat.

Pataki Árpád bíró indoklásában elmondta: a lap igen súlyos vádat fogalmazott meg a felperessel szemben, ezt azonban a bíróság értékelése szerint nem bizonyította be. A stop! főszerkesztője szerint a lap mindent megtett az ügy alapos körüljárása érdekében, ezzel az állítással azonban a bíróság nem értett egyet.

A bíró hangsúlyozta: alapvető sajtóetikai szabály, hogy sokoldalúan kell tájékozódni, azonban ebben az ügyben ennek nyomát sem vélte felfedezni a bíróság. Felhívta a figyelmet, hogy olyan vádakat fogalmaztak meg az internetes lapban, amelyek, ha igazak, büntetőeljárásnak kellett volna indulnia.

Homoki kontra stop!

Nemes Dániel, a Telnet Rt. elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy fellebbezni fognak az ítélettel szemben. A lap egyébként már nem első ízben kerül szembe a politikai államtitkárral. A MiG-ügy kapcsán korábban már jogerősen sajtópert nyert Homoki János az internetes lap ellen tavaly novemberben. Akkor a bíróság helyreigazításra kötelezte a Stop!-ot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!