Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

A Stumpf-elemzés nem volt siker Orbánéknál

2008.06.19. 07:39
Magára haragította Stumpf István a Fidesz vezérkarát - írta a Népszava névtelenséget kérő ellenzéki politikusokra hivatkozva. A lap szerint a zártkörben elmondott Orbán-beszéd kiszivárgása után az egykori kancellária miniszter rosszkor szellőztette meg a Fidesz közjogi terveit, és azt hogy Orbánék a köztársasági elnöki poszttal is kalkuláltak.

A Népszava úgy tudja, Orbán Viktor nem örül annak, hogy a Századvég vezetője röviddel a Kéri-körben elmondott beszéd nyilvánosságra kerülése után túl nyíltan elemezte egy kétharmados választási győzelem esetén a Fidesz előtt álló lehetőségeket.

Stumpf István a múlt hónapban kijelentette: ha a következő országgyűlési választáson kétharmaddal nyer a legnagyobb ellenzéki párt, akkor el tudja képzelni, hogy Orbán nyolc évre köztársasági elnök lesz. A Kossuth Rádióban elhangzott elemzés szerint a közjogi rendszer módosítása nem jelentene elnöki rendszert, de számos terület kikerülhetne a négyéves ciklusok hatálya alól. A lap idézi a Stumpf-beszédre reagáló Navracsics Tibor frakcióvezetőt is, aki leszögezte, az elnöki jogkör erősítéséről szóló okfejtés nem a Fidesz álláspontja.

Az Orbán kormány volt kancellárminisztere állítólag idő előtt beszélt a Fidesz terveiről, és ezzel Orbán akarata ellenére muníciót adott a szocialistáknak, illetve az SZDSZ-nek. Az MSZP így "fenyegetőzhet" azzal, hogy ha az ellenzéki párt kétharmados győzelmet arat, akkor átalakítja a közjogi berendezkedést. Az SZDSZ pedig erre hivatkozva nem nyújt segédkezet az előrehozott választásokhoz.