Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Nyomoznak a Strabag társtulajdonosa ellen

2008.10.24. 15:06
Az osztrák Format című lap szerint nyomozást indítottak Hans-Peter Haselsteiner, a Strabag társtulajdonosa ellen, a gyanú szerint illegálisan juttatott pénzadományokat magyarországi pártoknak. A lap arról is ír, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség jogsegély-megkereséssel fordult az osztrák hatóságokhoz. Az osztrák liberális pártot nyíltan támogató üzletember szóvivője azt mondta, semmit nem tudnak.

A bécsi államügyészség nyomozást indított Hans-Peter Haselsteiner, a Strabag osztrák építőipari konszern társtulajdonosa ellen azzal a gyanúval, hogy üzleti előnyszerzés céljából illegálisan pénzadományokat juttatott magyarországi pártoknak, írta pénteki számában a Format osztrák hetilap.

A gazdasági-üzleti magazin értesülése szerint a vizsgálat kiterjed Alexander Zachra, a Strabag lobbicége, az Eurocontact volt vezetőjére és liberális politikusra is. A Format úgy tudja, hogy a nyomozással a szövetségi bűnügyi hatóságot bízták meg. A hetilap közölte, hogy mindezt megerősítette Gerhard Jarosch, az államügyészség szóvivője.

Kampánytéma volt

A szeptember 28-i ausztriai parlamenti választások kampányában bukkantak fel ismét - jobbára a sajtóban - azok a vádak, hogy az építőipari cég a 2000-es évek elején adományokat nyújtott magyarországi pártoknak, részint azért, hogy kartelltevékenységéért kisebb büntetéseket rójanak ki rá, részint azért, hogy beruházási megbízásokat nyerjen el.

A hetilap emlékeztetett arra, hogy a gyanúk alapján a kifizetések az Alexander Zach irányította Eurocontacton keresztül, különböző egyesületek közbeiktatásával történtek. Zach 2006-ig volt a lobbicég ügyvezetője, párhuzamosan pedig a Liberális Fórum (LIF) elnöke. A párt indult a szeptemberi választáson, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe, amibe valószínűleg belejátszott, hogy Zach nem sokkal a szavazás előtt kénytelen volt lemondani tisztségéről az ellene felmerült különböző gyanúk miatt. Haselsteiner ugyancsak kötődik a LIF-hez, a szervezet legfőbb pénzügyi támogatójaként tartják nyilván.

A Format szerint a mostani, előre hozott választás előtt egy héttel Hans-Peter Martin osztrák EP-képviselő, aki először a 2006-os választási kampányban hozakodott elő a megvesztegetési vádakkal, tíz, az ügyre vonatkozó aktát nyújtott át az államügyészségnek. Ugyancsak a testület rendelkezésére áll az a CD-ROM, amely állítólag a LIF és az Eurocontact több ezer emailjét és okmányát tartalmazza.

Magyarország jogsegélyt kért

A hetilap utalt arra, hogy Haselsteiner a sajtóban megjelent gyanúsításokat rágalmaknak minősítette, és közölte, hogy a vádakat a magyarországi ügyészség már 2006-ban kivizsgálta, és a nyomozást beszüntették. A Format ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a magyar testület a vonatkozó törvény hiányában illetéktelennek nyilvánította magát, és nem folytatta tovább a vizsgálatot.

Azonban ez is megváltozott, és a korrupciós ügyekért felelős budapesti főügyészség (Központi Nyomozó Főügyészség) ugyancsak felvette a nyomozás fonalát, sőt egy bennfentes szerint jogsegély-megkereséssel fordult az osztrák hatóságokhoz, írta a magazin. A hetilap végezetül megjegyezte, hogy Haselsteiner szóvivője nem akarta kommentálni a vizsgálatokkal kapcsolatos információkat, mindössze annyit mondott: "Mi semmiről sem tudunk".

A Profil című osztrák lap szeptember elején arról tárt fel részleteket, hogy a Strabag az Eurocontact nevű cégen keresztül kapcsolatokat keresett az MSZP és az SZDSZ vezetésével, és pártpénztárnokaival, hogy az osztrák cég javára befolyást gyakoroljanak a különböző építési megbízások odaítélésekor.

Haselsteiner személyes támadást sejt

Az már két éve is megjelent, hogy 2004-ben a Strabag az Eurocontacton keresztül 15 millió eurót (3,5 milliárd forint) juttatott el az M5-ös autópálya építésének idején MSZP-hez. A Strabag akkor annyit ismert el, hogy a 15 millió eurós jutalékot ötéves időszak alatt végzett tervezői, szakértői és akvizíciós tevékenységért fizette ki az Eurocontactnak. Hans-Peter Haselsteinernek a kifejezett kívánsága az volt, hogy az Eurocontact a honoráriumának egy részét "a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében pártközeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza".

"Csodálkozom azon hogy, hogy a Profil című hetilap a politikai riválisaim eszközéve vált. A lap által közölt állítólagos dokumentumokat már a két évvel ezelőtti választási kampányban bemutatta a sajtónak Hans-Peter Martin, az OLAF, az Európai Unió korrupcióellenes szervezete által elítélt képviselő" - közölte korábban Haselsteiner. A két éve közzétett dokumentumokról bebizonyosodott, hogy hamisítványok. Nem tudom elképzelni, hogy a Profil által közölt írás, véletlenül jelent volna meg három héttel az osztrák parlamenti választások előtt, ugyanazokkal a hamisított dokumentumokkal, olvasható Haselsteiner szeptemberi közleményében.

Haselsteiner szintén a LIF politikusa, 1994-1998 között képviselő volt, és azóta is a liberálisok fő pénzügyi támogatójának számít. A párt július 25-én jelentette be, hogy Haselsteiner lesz a párt gazdasági ügyekben illetékes szóvivője, sőt felmerült, hogy sikeres kormányalakítás esetén ő vezetné a szociális minisztériumot.