Csongor
0 °C
9 °C

A Versenyhivatal bekérette a Strabag-iratokat

2008.10.09. 14:58
A Gazdasági Versenyhivatal bekérette a Heti Válasz birtokában lévő Strabag-dokumentumokat. Az iratokban az újság szerint kartellezésre utaló nyomok találhatók. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Strabag eddig ismeretlen, tiltott versenykorlátozó megállapodásban vett részt, haladéktalanul vizsgálatot indítanak az ügyben.

A Gazdasági Versenyhivatal megkapta a Heti Válasz újságírójának Strabag-ügyben összegyűjtött dokumentumait, amelyek alapján - az újság szerint - felvetődik a kartellezés gyanúja. A hatóság elkezdte az iratok áttanulmányozását. Ha az azokban szereplő adatok alapján valóban fennáll az a gyanú, arra hogy a Strabag eddig ismeretlen tiltott versenykorlátozó megállapodásban vett részt, haladéktalanul vizsgálatot indítanak.

A Strabag egy lobbicég közbeiktatásával teremetett forrást a 2002-ben hatalomra került MSZP-SZDSZ koalíció megkörnyékezéséhez, állítja az osztrák sajtó. A Központi Nyomozó Főügyészség már fél éve vizsgálódik egy olyan vesztegetési ügyben, ami több szálon érintheti a Strabagot. Időközben a Heti Válasz is felajánlotta az ügyészségnek a birtokában lévő dokumentumokat, melyeket az be is kéretett.

Az újság birtokában többek között olyan feljegyzés is van, amelyik szerint Medgyessy Péter volt kormányfő szinte minden - metró- és sztrádaügyi - ütközetét elveszítette az SZDSZ–Strabag-szövetség ellen. Medgyessy és környezete ugyanis más, például orosz kötődésű érdekcsoportokat preferált volna.

A Strabag 2003-2007 között 360 milliárd forint közpénzt nyert el Magyarországon, az általa közbeiktatott tanácsadó cég pedig 13,5 milliárd forintot keresett ebben az időszakban, úgy, hogy alig néhány alkalmazottat foglalkoztatott - derül ki a Heti Válasz által elvégzett vizsgálódásból. A Strabag további 267 milliárd forintra számíthat, az M6-M60-as sztráda szekszárd-pécsi szakaszának megépítéséért és harmincéves üzemeltetéséért.