Az ügyészség bekérte a Heti Válasz dokumentumait

2008.10.02. 16:52
Az utóbbi négy évben 13,5 milliárd forint folyt át azon az Euro:contact nevű magyar cégen, amely - az osztrák sajtó szerint - Strabag-pénzeket juttatott a magyar politika feketekasszáiba. A Heti Válasz utánajárt: a tanácsadó kft. vezetője bejáratos volt a gazdasági minisztériumba, közös vállalkozást alapított egy Kóka Jánoshoz köthető érdekcsoporttal, és a jobboldal felé is kereste a kapcsolatot.

A Heti Válasz beszerezte azt a dokumentumköteget, amelyből szemezgetve az osztrák sajtó azt következtette ki: a Strabag egy Euro:contact nevű lobbicég közbeiktatásával teremtett forrást a 2002-ben hatalomra került MSZP-SZDSZ-koalíció megkörnyékezéséhez. A Strabag 2003-2007 között 360 milliárd forint közpénzt nyert el Magyarországon.

A Strabag és az Euro:contact illetékesei hol lopottnak, hol hamisítottnak mondták a Profil és a News című magazinokban bemutatott feljegyzéseket és számlákat. A Heti Válasz összevetette azokat a budapesti cégbíróságon fellelhető mérlegekkel, pénzügyi jelentésekkel, és arra az eredményre jutott, hogy bár az Euro:contact Hungary Tanácsadó Kft.-nek csak néhány alkalmazottja van, az elmúlt négy évben 13,5 milliárd forintot keresett.

Összehasonlításképpen: a több tucat tanácsadóval dolgozó Boston Consulting évente egymilliárdot tud összekaparni, a közel kétszáz munkatársával a tanácsadói piac mamutcégeként jegyzett AAM Zrt. pedig hat esztendő alatt produkált 13,5 milliárdos árbevételt.

A Strabag többnyire a Bau Holding nevű leányvállalatán (esetleg ez utóbbi cég budapesti kirendeltségén, a Számító- és Ügyviteli Központ Kft.-n) keresztül fizetett az Euro:contactnak. A Kft. innen legalább félmilliárd forintot utalt a cégvezető Aczél Zoltán apósa, Terner Géza által ellenőrzött érdekeltségekhez, köztük egy Seychelle-szigeteki offshore társasághoz.

A Heti Válasz szerint Aczél bejáratos volt a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba, közös vállalkozása volt egy Kóka Jánoshoz köthető érdekcsoporttal, és a jobboldal felé is kereste a kapcsolatot. Aczél elhárította a hetilap megkeresését, nem válaszolt a kérdéseikre.

Mivel a Központi Nyomozó Főügyészség fél éve vizsgál egy olyan vesztegetési ügyet, amely több szálon érinti a Strabagot, a Heti Válasz felajánlotta az ügyészségnek a birtokába került dokumentumokat. Bódis András, a cikk szerzője az Index érdeklődésére azt mondta, hogy az ügyészség elfogadta a felajánlást, és bekérte a dokumentumokat.

Kartelleztek az útépítők

Amikor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai 2003-ban benyomultak a Strabag magyarországi igazgatójának irodájába, a jegyzetfüzetében 2002. szeptember 10-i dátummal megtalálták a frissen kiírt sztrádapályázatok eredményére vonatkozó tipposzlopot - ami minden elemében egyezett a két hónappal későbbi tenderbontás adataival. A GVH azóta jogerősen pert nyert a hat éve kartellező útépítők ellen, az állam pedig keresetet indított a kár megtérítésére.  • Bérelnék
  • Bankszámla