Judit
2 °C
7 °C

Rekordot hozott a strandoknak a kánikula

2004.07.18. 21:23
A nyári hideg után ezen a hétvégén háromszor annyian mentek a strandra, mint a múlt héten. A strandüzemeltető szerint a látogatószám azonban még így is jócskán elmarad a pár évvel ezelőtt mért adatoktól.
Megháromszorozódott az eddigi, rossz idős hétvégékhez képest a fővárosi strandok látogatottsága ezen a hétvégén. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Rt. ügyeletvezetője az Index érdeklődésére elmondta: június végén, egy felhős, enyhén szeles, amúgy kellemes időjárású hétvégén a cég kezelésébe tartozó 14 fürdőben 11-12 ezer strandolót fogadtak. Ez a szám most szombaton meghaladta a húszezret, vasárnap felállították az idei rekordot. Kádas Attila beszámolt arról, hogy ezt csak a június 24-én közelítették meg, akkor összesen 18 ezren fürdőztek az Rt. fürdőiben.

Vezet a Palatinus

Az első, igazán forró nyári hétvégi napon, szombaton a fővárosban a Margitszigeti Palatinus-strandra mentek a legtöbben, összesen 3700-an. A Dagály 3200, a Római 1800, a Csepeli strand pedig 1600 fürdőzőt fogadott. Vasárnap az Rt. által üzemeltetett strandokra összesen 32 904-en váltottak belépőt. Legtöbben, 6075-en, a Palatinusban voltak, aztán a Dagály-fürdő következik 5290-nel, utána a Széchenyi Gyógyfürdő 4900-zal. A Csepelin 4500-an, a Rómain pedig 3850-en strandoltak.

Kádas Attila a strandolók szokásait elemezve megemlítette, hogy "ha 11-12 óra felé jó az idő, akkor az emberek kimennek a plázsra". Az ügyeletvezető elmondta azt is, hogy bár idén a mostani hétvége forgalmasnak számít, ez még mindig elmarad a korábbi esztendők átlagától. Megemlítette, hogy például két évvel ezelőtt a Palatinuson 10-12 ezer, a Rómain pedig több mint ötezer vendég élvezte a hűsítő medencék előnyeit egy-egy melegebb napon. Kádas Attila a csökkenő strandolási hajlandóságot a családok gazdasági helyzetével magyarázza.

Minden a jó idő függvénye

A két legnagyobb hazai aquapark illetékesei elmondták, hogy az idei látogatottságuk nem váltotta be hozzá fűzött reményeket. Dacára a folyamatos fejlesztéseknek és befektetéseknek, csak akkor tudtak volna profitot termelni, ha az időjárás megfelelően alakult volna.

A zalaegerszegi Aquacity Közép-Európa egyik legnagyobb, illetve a Dunántúl egyetlen aquaparkja ezen a hétvégén bonyolította legnagyobb forgalmát, de még így is mindössze annyian voltak, mint tavaly a hétköznapokon. "Elmondhatjuk, hogy jelentős késéssel, csak most indult be a szezon. De ahhoz, hogy az emberek nagy létszámban jöjjenek, huzamosabb ideig jó időnek kellene lennie, ami az idén nem jött össze" - mondta el a létesítmény lapunknak nyilatkozó munkatársa.

"Tavaly 102 000 fizetővendég fordult meg nálunk, az idei év viszont egyáltalán nem azt hozta, amit vártunk. Rengeteget fejlesztettük az élményfürdőt, az időjárással szemben azonban tehetetlenek vagyunk. Ha mostantól már marad a jó idő, akkor reményeink szerint a látogatószám be fog állni a tavalyi szintre. A múlt hétvégén már strandidő volt, mégsem jöttek többen, mint a megelőző hetekben, ellenben most hétvégén már 2-2500 körül volt a látogatók száma. Ez idén mindenképpen rekordnak számít, de jócskán lemarad a tavalyi hétvégék 3-3500-as átlagától" - értékelte a helyzetet az Aquacity illetékese.

Mogyoród

A tavaly augusztusban átadott mogyoródi Aquaréna idei látogatottsági statisztikája szintén a kegyetlen időjárás áldozatává vált. Szűcsné Füredi Irén, az Aquaréna munkatársa közölte, hogy májusban összesen 9000, júniusban pedig 26 000 fő vette igénybe szolgáltatásaikat, ami körülbelül 30-40 százalékkal rosszabb a tervezettnél.

Mogyoródon is a napokban indult be a forgalom: múlt hétvégén 6000-en, most hétvégén pedig 12 000-en váltottak jegyet a fürdőparadicsomba. Ez itt is rekordnak számít, a negatív rekord pedig nulla fő volt, amikor az Aquaréna a hideg miatt kis sem nyitott. Az élményfürdő látogatottsága hétvégenként körülbelül háromszorosa a hétköznapokénak. Szűcsné szerint az ideális napi látogatószám 3500-4000 fő lenne.

A melegvizeseknél változatlan a helyzet

A nagy múltú Hévíz Tófürdő - Gyógyfürdő munkatársa elmondta, hogy náluk a korábbi évekhez viszonyítva nincs változás, de kiszámíthatatlan, hogy mikor hányan lesznek. Annak ellenére, hogy a hévízi strand melegvizes fürdő, mégis akkor keresik fel többen, amikor hosszabb ideig forróság van. Ez azért lehet, mert látogatóik jelentős része külföldi, akik valószínűleg azt gondolják, ez is egy szokványos strand.

Amíg az idénystrandok látogatottsága jelentősen csökkent a tavalyi forró nyáréhoz képest, addig a zárt fürdőkbe és a gyógyfürdőkbe sajtóértesülések szerint idén 10-30 százalékkal többen látogattak el, mint az elmúlt években. A strandok üzemeltetői még bizakodnak, hogy ha a nyár fennmaradó részében marad a meleg, akkor kompenzálhatják a nyár elején elszenvedett veszteséget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?