Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bécsben és Pesten is nyomoznak a Strabag-ügyben

2008.09.09. 15:06
Az osztrák államügyészség nyomozást folytat a Strabag ellen, amelyről a Profil című osztrák lap azt írta, hogy magyar pártok nagyvonalú pénzügyi támogatásával juthatott különböző építési megbízásokhoz Magyarországon. Magyarországon is folyik egy ügyészségi eljárás vesztegetés miatt, amely a Strabagot érinti, értesült az Index.

Az osztrák államügyészség egy ügyben nyomozást folytat a Strabag ellen, de ennél többet nem mondhatok, válaszolta az Index kérdésére az államügyészség szóvivője.

Az osztrák cégről legutóbb a Profil című osztrák magazin írta azt, hogy több millió euróval támogatta az MSZP-t, az SZDSZ-t és a fővárosi Fideszt, s ez szerepet játszhatott több itteni beruházás, köztük az M5-ös, a M35-ös, a M0-ás és az M7-es autópálya, a 4-es metró, illetve egy budapesti kórházépítés elnyerésében. Részletek>>>

A lap által közzétett, illetve a két éve már ismertetett dokumentumok egy részéről a Strabag képviselői azt állítják, hogy azok hamisítványok.

Arra a kérdésünkre, hogy a fent nevezett ügyben Magyarországon is folyik-e nyomozás, Fazekas Géza a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője csak annyit mondott: egy feljelentés nyomán áprilisban indult eljárás vesztegetés gyanújával egy olyan ügyben, amely érinti a Strabag társaság egyes ügyleteit.

Az ügyben egyelőre nincs gyanúsított, jelenleg a tényállás tisztázása folyik. Fazekas Géza a nyomozás érdekeire való tekintettel ennél többet nem kívánt mondani, így arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy az osztrák Strabag AG vagy az annak tulajdonában lévő Strabag Építő Zrt. ügyében indult vizsgálat.

Miután a hazai pártok és a Strabag kapcsolatáról két évvel ezelőtt hasonló információk jelentek meg az osztrák sajtóban, 2006-ban a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az ügyészséghez fordult az osztrák liberális intézet által az SZDSZ-hez juttatott "adomány" ügyében. Az ügyészség akkor elutasította a vizsgálatot mondván az a Számvevőszék dolga.