Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapesten is késéseket okozhat a légiirányítók sztrájkja

2002.06.18. 13:19
Számos sztrájk gátolja a légi utasforgalmat szerte Európában az elkövetkezendő két hónapban. Az európai légiforgalmi irányítók szakszervezetei június 19-re hirdettek munkabeszüntetését, mely azonban elhúzódhat. A szakszervezetek részben a munkaadók intézkedései, részben kormányzati döntések, részben pedig az EU légi közlekedési és munkajogi tervei ellen tiltakoznak. A hazai kétórás sztrájk nem okozhat komolyabb fennakadást a légiforgalomban.
A legtöbb európai országot érintő sztrájksorozat szerdán kezdődik: a légiirányítók két nappal a sevillai Európa-csúcs előtt szüntetik be a munkát, míg a sevillai közalkalmazottak, a közlekedési dolgozók és a szállodai alkalmazottak csütörtökön nem dolgoznak.

Ferihegyen is sztrájkolnak

A szerdai sztrájkhoz Ferihegyen este fél nyolc és fél tíz között a magyar légiirányítók egyik szakszervezete is csatlakozik.

- A sztrájk a magyar légiközlekedésben nem okozhat komolyabb fennakadást, és a menetrendben sem lesz nagyobb változás - mondta az Indexnek Péterffy Gábor, a Hungarocontroll kommunikációs igazgatója. - A minimális szolgáltatásról szóló megállapodás értelmében a sztrájk mindkét órájában 8-8 járatot irányítanak Ferihegyen. Ez a szám megfelel az ilyenkor szokás átlagos forgalomnak, így járatkiesésre nem, de kisebb késésekre lehet számítani.

Görögország kezdett

A munka felfüggesztésével operáló tiltakozást először Görögországban kezdték a közlekedésiek: már kedden nem járnak a vonatok, a buszok és a repülők, megáll a városi közlekedés, sőt a turizmus számára olyan fontos kompok sem mozdulnak ki kikötőikből. Az ok az athéni kormány nyugdíjcsökkentési és korhatár-emelési terve.

A görögországi légisztrájk miatt kedden fennakadások lehetnek az európai közlekedésben. Szerdán pedig Európában úgyszólván nem érdemes repülőre ülni, mivel ekkorra jelentették be egész napos sztrájkjukat a francia légiirányítók, továbbá részleges munkabeszüntetésüket portugál és olasz társaik.

- A görögországi sztrájknak sem lesz hatása a magyar járatok menetrendjére - tájékoztatott Kázmér Natasa, a Malév szóvivője.

Féltik munkahelyeiket

A sztrájkolók az ellen tiltakoznak, hogy az EU egységesíteni szeretné a légiirányítás szabványait a kontinensen. Ez Brüsszel szerint 50 százalékkal több le- és felszállást tenne lehetővé azonos időtartam alatt, így csökkennének a késések, torlódások. A légiirányítók ellenben privatizációtól és kiélezett versenytől, végső soron munkahelyeik elveszítésétől tartanak. Jelenleg ugyanis a légiirányítást Európa túlnyomó részén állami cégek végzik.