Jácint
16 °C
31 °C

Budapesten is késéseket okozhat a légiirányítók sztrájkja

2002.06.18. 13:19
Számos sztrájk gátolja a légi utasforgalmat szerte Európában az elkövetkezendő két hónapban. Az európai légiforgalmi irányítók szakszervezetei június 19-re hirdettek munkabeszüntetését, mely azonban elhúzódhat. A szakszervezetek részben a munkaadók intézkedései, részben kormányzati döntések, részben pedig az EU légi közlekedési és munkajogi tervei ellen tiltakoznak. A hazai kétórás sztrájk nem okozhat komolyabb fennakadást a légiforgalomban.
A legtöbb európai országot érintő sztrájksorozat szerdán kezdődik: a légiirányítók két nappal a sevillai Európa-csúcs előtt szüntetik be a munkát, míg a sevillai közalkalmazottak, a közlekedési dolgozók és a szállodai alkalmazottak csütörtökön nem dolgoznak.

Ferihegyen is sztrájkolnak

A szerdai sztrájkhoz Ferihegyen este fél nyolc és fél tíz között a magyar légiirányítók egyik szakszervezete is csatlakozik.

- A sztrájk a magyar légiközlekedésben nem okozhat komolyabb fennakadást, és a menetrendben sem lesz nagyobb változás - mondta az Indexnek Péterffy Gábor, a Hungarocontroll kommunikációs igazgatója. - A minimális szolgáltatásról szóló megállapodás értelmében a sztrájk mindkét órájában 8-8 járatot irányítanak Ferihegyen. Ez a szám megfelel az ilyenkor szokás átlagos forgalomnak, így járatkiesésre nem, de kisebb késésekre lehet számítani.

Görögország kezdett

A munka felfüggesztésével operáló tiltakozást először Görögországban kezdték a közlekedésiek: már kedden nem járnak a vonatok, a buszok és a repülők, megáll a városi közlekedés, sőt a turizmus számára olyan fontos kompok sem mozdulnak ki kikötőikből. Az ok az athéni kormány nyugdíjcsökkentési és korhatár-emelési terve.

A görögországi légisztrájk miatt kedden fennakadások lehetnek az európai közlekedésben. Szerdán pedig Európában úgyszólván nem érdemes repülőre ülni, mivel ekkorra jelentették be egész napos sztrájkjukat a francia légiirányítók, továbbá részleges munkabeszüntetésüket portugál és olasz társaik.

- A görögországi sztrájknak sem lesz hatása a magyar járatok menetrendjére - tájékoztatott Kázmér Natasa, a Malév szóvivője.

Féltik munkahelyeiket

A sztrájkolók az ellen tiltakoznak, hogy az EU egységesíteni szeretné a légiirányítás szabványait a kontinensen. Ez Brüsszel szerint 50 százalékkal több le- és felszállást tenne lehetővé azonos időtartam alatt, így csökkennének a késések, torlódások. A légiirányítók ellenben privatizációtól és kiélezett versenytől, végső soron munkahelyeik elveszítésétől tartanak. Jelenleg ugyanis a légiirányítást Európa túlnyomó részén állami cégek végzik.