Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Művirágos 'tévéstúdió' az Egészségügyi Minisztériumban

2001.03.01. 12:37
Művirággal tömött kanapés szobát adtak át az Egészségügyi Minisztériumban hatmillió forintért. A cél az volt, hogy megfelelő körülmények között nyilatkozhassanak a tárca dolgozói, és a tévések ne rendezzék át irodáikat egy-egy riport kedvéért. A rádió- és televízióstúdiónak nevezett szobában a két fotel és kanapé közé egy fénykeverő pult is került, amely a beszélgetések megvilágítására alkalmatlan lámpákat irányítja.
,,Felkérem a miniszter urat, hogy nyissa meg a stúdiót azzal, hogy átvágja a nemzeti színű szalagot jobb kézzel, hogy arról a kollégák tudják venni" - szólt boldogan Eke Károly, a sajtóiroda vezetője. És az ajtó kitárult.

És az ajtó kitárult...
Mikola István egészségügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy ezzel a szobával megússzák azokat a helyzeteket, amikor a tévések átrendezik irodáikat egy-egy felvétel kedvéért. A legfőbb cél azonban az, hogy munkatársaik megtanuljanak profin nyilatkozni.

Szobának giccses, stúdiónak gagyi

Az Index megtudta, hogy a tender néküli, hatmilliós beruházásból a Satelit Televízió is részt vállalt. Az ajtón büszkén áll: ,,Rádió és Televízió Stúdió", amivel még egy "Felvétel" feliratú piros lámpa is párosul. A hangszigetelt, klimatizált, miniatűr helyiség első benyomásra egy gyengébb kábeltelevízióéra emlékeztet: két fotel, kanapé, hat lámpa, színes függöny és művirágok. Az viszont már mindenen túltesz, hogy a fénykeverő pult a díszlet részét képezi.

A tévések az akusztikát sem bízták a véletlenre
Az Index újságírójának röpke tévés múltja azonnal fellázadt. A stúdiónak nevezett helyiség szobának giccses, stúdiónak gagyi. Televíziós felvételre teljesen alkalmatlan, hiába szereltek fel néhány lámpát, amiket úgysem fognak használni az operatőrök. A rádiósok viszont jól jártak, a hangszigetelt szoba tökéletes helyszín az interjúk elkészítésére.

A tévések csak nevettek

A nagyszabású átadás előtt Eke Károly bíztatta a tévéseket, hogy nézzék meg nyugodtan a lámpákat, hátha szükség van kisebb beállításokra a tökéletes felvétel érdekében. Ők finoman hárítottak: ,,Most nem riportot készítünk, hanem a riport készítésére alkalmas szobát mutatjuk be, ezért kellenek a saját lámpáink". Végül csalódniuk kellett, mert a rengeteg újságírótól nem fért be a felszerelésük. Az egyik csatorna az akusztikát sem bízta a véletlenre. Olyan mikrofonnal jelent meg, amit a szabadban szoktak használni nagy szél mellett.

A sajtóosztály dolgozói reszketve várták a leleplezést. Féltek, mert az újságírók nagyon megosztottan fogadták a hatmillióért átalakított szobát. A minisztérium azonban elégedett, és eltökélt szándékuk az is, hogy beszédtechnikai órákat adjanak dolgozóiknak. Eke Károly szerint ez semmibe sem fog kerülni, mert a tanárok a ,,stábjuk" részét képezik.