Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Stumpf elégedett beosztottja válaszával

2001.06.14. 13:41
Stumpf István kancelláriaminiszter nem ítéli sem tárgyszerűtlennek, sem pedig ironikusnak azt a miniszteri választ, melyet Bogár László politikai államtitkár adott Keller László és Veres János szocialista politikusoknak az imázsközpont pénzköltései ügyében. A politikusok sérelmezték, hogy 2160, egyenként tíz kérdést tartalmazó felvetéseikre mindössze egyetlen választ kaptak, melyben az imázsközpont ellehetetlenítését sugalmazta az aláíró arra az esetre, ha valamennyi kérdésre válaszoltak volna.
Keller László és Veres János szocialista országgyűlési képviselők elégedetlenek voltak azzal a miniszteri válasszal, amelyet Bogár László, a MEH politikai államtitkára adott kérdéseikre, Stumpf István kancelláriaminiszter nevében. Az Országimázs Központ pénzköltéseit firtató összesen 2160 kérdésükre egy alig több mint kétoldalas "válaszlevélnek szánt irományt" kaptak, ami a honatyák megítélése szerint tárgyszerűtlen, ironikus és "igencsak kioktató jellegű" volt. A honatyák ezért újabb kérdést intéztek Stumpf Istvánhoz, ezúttal arról érdeklődve elfogadhatónak tekinti-e hivatalának válaszát.

Stumpf István
Bogár László többek között azzal indokolta a kérdések konkrét megválaszolását, hogy a kért információk üzleti titkot képeznek, illetve az imázsközpont munkáját ellehetetlenítené a válaszadás. A kancellária főosztályán ugyanis mindössze négyen dolgoznak főállásban, a MEH számításai szerint márpedig egyetlen kérdés megválaszolása fél órába telne, így az apparátus hetekig fogalmazhatná a választ a képviselőknek. Esetleg új emberek felvétele hozhatna megoldást, de igazán ez sem, mert e lehetőség pedig a kormányprogramba ütközne, mivel a kabinet karcsúbb közigazgatást ígért megalakulásakor.

Stumpf István semmi kivetnivalót nem talál helyettese válaszában - tartalmazza az a pár soros reakció, amit a napokban kaptak kézhez Kellerék. A kancelláriaminiszter álláspontja szerint a hivatkozott válasz egyébként "nem lóg ki abból a képből sem, amelyet egy tárgyilagos hallgató az interpellációk, kérdések vagy az azonnali kérdések elhangzása kapcsán alakít ki, legyen szó akár a kormány tagjai vagy a kormánypárti képviselők, akár az ellenzéki képviselők - így az önök - felszólalásairól".

Keller Stumpf válaszát lekezelőnek minősítette az Indexnek, hozzátéve, hogy az újabb miniszteri válasz is mutatja, a kabinet tagjai tudatosan nem válaszolnak az ellenzék kérdéseire. A szocialista politikus abban bízik, hogy az Országimázs Központ ellen indított perükben másodfokon nekik adnak igazat, így mégis megismerhetik a kancellária főosztályának pénzköltési gyakorlatát.