Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

'Az elmúlt egy év egy csőd'

2005.09.28. 13:56
A jóléti rendszerváltás csődbe jutott, a gazdaság szintén, de legalább Gyurcsány népszerűsége megközelíti Orbánét. Stumpf István értékelte a kormányzás egy évét.

A Gyurcsány-kormány egy évéről szóló könyvet mutatott be a Századvég alapítvány szerdán a Parlament Caféban. Az ötszáz példányban megjelent tanulmánykötetben közel harminc szerző huszonkét fejezeten keresztül értékeli az szociálliberális kormány elmúlt egy évét.

"A jóléti rendszerváltás elbukott, a mostani kormányzati munka pedig egy csöd" - mondta Stumpf István, aki a Századvég alapítvány elnökeként értékelte a Gyurcsány-kormány egy évét. Még soha nem fordult elő az újkori demokráciánkban, hogy egy kormány az elhibázott döntéseit egy ciklus közbeni miniszterelnök váltással orvosolja, mondta Stumpf.

A Medgyessy-kormány komoly válságba került, ami olyan mértékű válság volt, amibe a miniszterelnök bele is bukott. Ezzel együtt a jóléti kormányzás is csődbe jutott, a reformok megszűntek, és már csak a médiának szól a kormányzás, vélte Stumpf.

Ebben a helyzetben tűnt fel a semmiből, és lett valaki Gyurcsány Ferenc, akit az MSZP messiásának tartanak. "Gyurcsánynak van kormánya, és nem a szocialistáknak" - mondta a Fidesz volt kancellária-minisztere.

A jövő elzálogosítása

A volt kancelláriaminiszter szerint a Gyurcsány-kormány elzálogosította a jövőt. Ez a költségvetésben mutatkozik meg leginkább, és ezt már a kreatív könyveléssel sem lehet eltitkolni. A költségvetés mostani alakulása azt mutatja, hogy a 2006-2010-es kormányzati költségvetést a most hozott döntések kétezer milliárd forinttal terhelik majd meg, vélekedett.

Az elmúlt egy évet a pr-kormányzás jellemzi, ami csak a médiának szól, és arra irányul, hogy az MSZP nyerje a 2006-os választásokat. Közben nincs gazdaságpolitika, nő a munkanélküliség, és hat százalék körül jár a költségvetési hiány, mondta Stumpf István.

Az egyetlen sikere a mostani kormánynak, és személy szerint Gyurcsány Ferencnek, hogy népszerűségben sikerült felzárkóznia a Fideszhez. Ez persze leginkább annak köszönhető, hogy az ellenzék támogatói elégedetlenek az ellenzékkel, egy sokkal hatásosabb kommunikációt várnának el a jobboldaltól. A lengyel választások is azt mutatják, hogy egy határozott, jó programmal a jobboldal fölényesen győzhet, tette hozzá a volt kancellárminiszter.

A borús jövő

A Századvég Alapítvány elnöke ismertette a 2006-os választásokig valószínűsíthető forgatókönyvet is. E szerint felgyorsul a privatizáció és növekedni fog a populista - nyugdíjasokról, földosztásról, távfűtésről szóló - bejelentések száma.

A Fideszhez köthető politológus szerint adócsökkentés is várható, de emelkedni fog az államadóság is, ami majd lehetetlenné teszi a 2010-re tervezett euró bevezetését is. Kormányzati szinten pedig tovább folyik majd a látszatkormányzás, és az egyetlen cél a médiában való minél nagyobb szereplés lesz.

Stumpf - aki szerint véletlen egybeesés, hogy a kötet a kormányfő könyvével egy napon jelenik meg - jelezte, a könyvük célja, hogy egy olyan munka kerüljön a politikusok, gazdasági szereplők, és a szegényes diskurzusokon élő polgárok kezébe, ami objektív elemzést ad a kormány egy éves munkájáról.

"Az elmúlt egy év egy csőd, és megterheli a jövőt. Bele kell vágni az átfogó reformokba"- összegezte véleményét Stumpf István.