Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Németh Miklós az MSZP süllyesztőjében?

2001.01.23. 18:11
,,Németh Miklós semmilyen szervezett formában nem vállal tisztséget az MSZP munkájában, de továbbra is egyetért a párt céljaival és politikai állásfoglalásával" - jelentette ki Kovács László pártelnök, az MSZP országos elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. A szocialista vezetés a keddi ülésen döntött a párt választási programjának tervezetéről is, illetve elkészítette a kormányprogram menetrendjét és megalakította választási felkészülésben kulcsszerepet játszó szakmapolitikai kabineteket. A párt miniszterelnök-jelöltjét a következő országos kongresszuson nevezi majd meg az országos választmány és az elnökség.
Az elnök kijelentette: ,,Németh Miklós döntése nem jelenti azt, hogy a politikus hátat fordít a politikai életnek, hiszen többször is előfordult, hogy olyanok kerültek országos listára a választásokon, aki korábban nem töltöttek be funkciót a pártban." Németh tehát, bár sem a választási és kormányprogram kialakításában, sem a kabinetek munkájában nem vesz részt a jövőben sem, előkerülhet még a választási harc sűrűjében. ,,A kérdést ezzel lezártuk" - tett pontot Kovács a hónapok óta húzódó Németh-kérdés végére.

Választási menetrend

Az MSZP nem tárgyal a függetlenekkel
A koalíció meggyengülésével értékesebbé váltak az ellenzéki szavazatok a parlamentben.
Az Index érdeklődésére a pártelnök az országgyűlés - kisgazda belháborúk nyomán - megváltozott összetételéről szólva kifejtette, hogy eddig nem tartották szükségesnek a kapcsolatfelvételt a független parlamenti képviselőkkel, és azon sem gondolkoztak, hogy a megüresedő bizottsági helyekre jelölendő honatyákat támogatják-e majd a parlamentben. A házszabály szerint ugyanis, ha egy bizottság elnök nélkül marad, akkor a háznak kell jóváhagyni az új jelölteket. ,,Szakmailag alkalmatlan politikusokat nem fogunk támogatni" - kommentálta Kovács a kialakult helyzetet.
A választási menetrend szerint a 16 kabinet július 30-ig állítja majd össze a párt választási és kormányprogramját, melyet a következő kongresszuson fogadnak majd el a szocialista küldöttek.

A szakmai kabinetek a következő egy hónapban szinopszist készítenek feladataikról, június végéig pedig le kell adniuk anyagaikat az országos elnökségnek. A választásokig vezető út következő stációja a késő októberi társadalmi vita, amit a pártkongresszus követ nagyjából egy év múlva, amikor véglegessé válik a kormányprogram, és a párt miniszterelnök-jelöltjét is megnevezik, az Országos Választmány és az elnökség ajánlásával.

Választási Bizottság Kovács vezetésével

A felkészülést az MSZP-nél egy, a kabinetek fölé rendelt hattagú bizottság irányítja majd Kovács László vezetésével. A maradék öt poszton alelnökök, a frakcióvezető, és a választmányi elnök osztozkodhatnak - derült ki a sajtórendezvényen. ,,Az új bizottság legfontosabb feladatai a választási felkészülés és a kormányprogram személyi feltétételeinek megteremtése lesznek" - fogalmazott az elnök, ami azt jelenti, hogy a párt legfelsőbb vezetése dönt majd az összes kinevezést és jelölést illetően, de a szocialista rutin szerint erre a feladatra külön bizottság létrehozására volt szükség a pártban, melyet a választmány is hitelesít majd szombati ülésén.