Kínos díjátadó, nemzeti program, szórványos fütty

2006.03.15. 17:16
A Fidesz 13. pontként Orbán Viktort követelte Magyarország új miniszterelnökének, az SZDSZ a saját kiegészítésében "liberálisokat, sokat". A Fidesz elnöke egységet hirdetett és nemzeti programot kért számon. Gyurcsány Ferenc Orbánnak is üzente, "a köztársaság mi vagyunk". A miniszterelnököt szorványos fütty és taps fogadta a Nemzeti Múzeumnál. Elmaradt pár kézfogás a díjátadási ceremóniákon.

Füttyszó és taps fogadta Gyurcsány Ferencet a hivatalos állami ünnepségen a Nemzeti Múzeumnál. A miniszterelnöki beszéd alatt a tömegben kisebb összetűzés alakult ki egy "Fleto, the Superman" feliratú lufit lóbáló öregúr és egy másik, botjával hadonászó idős férfi között.
Az ünnep percről percre>>

Petőfit faragták

Gyurcsány ünnepi beszédében riválisának, Orbán Viktornak üzent. "A köztársaság mi vagyunk" - reagálta a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének minapi kijelentésére, hogy a köztársaság csak a ruha a nemzet testén. A miniszterelnök Petőfit átírva a "szabadság, nyitottság, jóhiszeműség, nyugodt hang vagy ribillió" kérdésének megválaszolását várta az egybegyültektől.
Fütty és taps Gyurcsánynak>>

Klikk a képre!
Galéria!

Sólyom László is Petőfihez nyúlt ünnepi beszédében. "Itt az idő! De ezt most is úgy értsük, ha nem most, lehet hogy soha!" - mondta, majd felvázolta a határon túliakkal kapcsolatos új nemzetpolitikai vízióját. Sólyom szerint nem lehet tömbmagyarságról beszélni, a határokon kívül rekedteket igényeik szerint kell segíteni. "Van, ahol egyetem kell, s van, ahol elemi iskoát kell kiharcolni. Nincs egységes megoldás" - mondta.

Beszédében kitért azokra a szorványban élő magyarokra is, akik vegyes lakosságú területeken élnek. Ezek a területek, mint mondta, a megmaradás, egyben az együttélés iskolái is voltak. Sólyom szerint a szomszéd nemzetekkel is az együttélés szellemét kellene megújítani.

Nemzeti programot hiányolt Orbán

A Fidesz választási nagygyűléssel egybekötött ünnepségén Orbán a "nemzeti program" iránti igényéről beszélt. Szerinte 2006-ban 1848-hoz hasonlóan választás előtt állunk: "egy ember erőlteti ránk a programját, vagy nemzeti programunk lesz". Ezután a tömeg ünneplése közepette kijelentette, hogy immár négy éve várunk rá, hogy újra nemzeti kormánya legyen az országnak. Az említett nemzeti program mintájának a '48-as 12 pontot nevezte meg. Ezt beszéde előtt egy 13-kal is kiegészítették, amiben személyében új miniszterelnököt követeltek az országnak.

A rendezvény elején a meghirdetett Mikola István helyett - aki a Fidesz hivatalos magyarázata szerint először a párt kongresszusán fog együtt szerepelni az őt helyettesének választó Orbánnal - Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője keresett rá választ, hogy mit keres az ünnepségen. Megfejtése szerint azért szónokolt újságíróként pártrendezvényen, mert napjaink médiája nem a kormányzat hibáival, hanem az ellenzékkel foglalkozik. Ezután azon sajnálkozott, hogy a magyar média jelentős része külföldi kézben van.
Orbán reméli, a hóval a hatalom is elolvad>>

Elmaradt kézfogások

Az ünnepélyes díjátadón is nyomott hagyott az idei állami kitüntetések kapcsán kialakult vita. Sólyom László Fekete Jánossal, az MNB volt elnökhelyettesével nem fogott kezet. Gyurcsány Ferenc a szintén kitüntetett Szabad Györggyel, a rendszerváltás utáni első országgyűlés MDF-es házelnökével nem kezelt. "Nem találkoztak a kezek" - nyilatkozta az eset után Szabad.Elmaradt kézfogások>>
Zorán, Spiró, Kulka, Petrovics és a kommunisták - a kitüntetettek listája>>

Békés vidék

Ehhez képest az országban békésen zajlott az ünnep, Miskolcon az összes párt, Tiszalökön az MSZP és a Fidesz ünnepelt együtt. Szegeden közösen lépett fel az MSZP-SZDSZ közös jelöltje, Újhelyi István, a szocialista párt alelnöke, Botka László szegedi polgármester, az SZDSZ-MSZP jelöltként induló Sándor Klára, a liberális párt ügyvivője, valamint a Fidesz-KDNP támogatással induló Bodó Imre tiszaszigeti polgármester, Kalmár Ferenc, a Kereszténydemokrata párt alelnöke és Balogh László.

A Fidesz fellegvárának számító Debrecenben Kósa Lajos polgármester az ország rendszerváltás utáni miniszterelnökeit sorolva Horny Gyulát pufajkásnak, Medgyessy Pétert besúgónak, Gyurcsány Ferencet pedig a büntetést csak az elévülés miatt megúszó ügyeskedőnek nevezte.

Büntető szóvicc fütty nélkül

Demszky Gábor és a budapesti Főpolgármesteri Hivatal Március 15. téri megemlékezésén a magyar trikolor által megihletve úgy vélte, hogy "a szocialista és a konzervatív gondolat együtt teszi erőssebbé, gazdagabbá és szabadabbá országunkat. Egy a zászló és három a tábor - de mind a három az egy magyar nemzet része". Demszkyt nem fütyülték ki szónoklata alatt.

Az SZDSZ megemlékezésén Petőfi Sándor a Liberális Arcképcsarnokból előszedett életnagyságú viaszbábja köszöntötte az egybegyülteket. Kuncze Gábor pártelnök beszédében a forradalom mai napig érvényes üzenetének a nemzeti egységet nevezte. Beszéde végén szóviccel egészítette ki a márciusi ifjak 12 pontját. 13. pontként liberálisokat követelt a parlamentbe. "Liberálisokat, sokat".
A nemzeti ünnep percről percre>>

Klikk a képre!

Az MDF elnöke, Dávid Ibolya csatlakozott az előtte szólókhoz, az MDF a Budai Várban tartott megemlékezésén a nemzeti összefogás fontosságát hangsúlyozta. "Vannak, akik úgy értelmezik a szabadságot, hogy mindenki mást kiszorítva, egyedül rendelkezhessen minden javak, hatalom, hatáskörök vagy ma éppen a teljes Budai Vár fölött" - vágott oda a Fidesznek szónoklatában.
Dávid Ibolya is összefogást sürgetett>>

A MIÉP-Jobbik nagygyűlésén félház volt a Hősök terén. A megjelent nemzeti radikálisok előtt Kovács Dávid, a Jobbik elnöke megesküdött, hogy nem ismétli meg a Fidesz hibáit, azaz ő nem szavazna igennel az EU alkotmányára és Románia EU-csatlakozására a parlamentben. Csurka, aki beszédében élesen támadta a Fideszt, zsidózás helyett "ószövetségi gonoszságot", "mannazabáló mohóságot" emlegetett, és sajnálkozott, hogy tilos tagadni a holokausztot.
A nemzeti ünnep percről percre>>

Autonómiavágy Székelyföldön

A román nacionalisták félelmeivel szemben nem kiáltották ki Székelyföld autonómiáját a Székely Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi nagygyűlésén. A szervezők autonómiát követelő kiáltványát azonban a megjelentek közfelkiáltással elfogadták. A nagygyűlésen a szervezők szerint húszezren, a tapasztalt helyi riporterek szerint úgy tizennégyezren lehettek, ennyien pedig nagygyűlés nélkül is össze szoktak gyűlni március 15-én.
Székely autonómia közfelkiáltással - az Index helyszíni riportja>>

Az RMDSZ távol maradt a ancionalista magyar pártokhoz köthető székelyudvarhelyi nagygyűléstől. A párt elnöke, Markó Béla Kézdivásárhelyen szintén az autonómia fontosságát hangsúlyozta. Erdély több városában és Bukarestben is tartottak megemlékezéseket.

A Kárpátalján a hivatalos ünnepésgekre fideszes szónokot hívtak. Washingtonban, a Kongresszus szoborcsarnokában Kossuth szobránál tartandó megemlékezésen George W. Bush személyesen is megemlékezik a magyarok forradalmáról.
Bush is megünnepli március 15-öt>>  • Hírek
  • Hírek