Viola
-6 °C
-2 °C

Egyre satnyábbak a magyar gyerekek

2004.09.03. 15:55
Az egészségügyi minisztérium és a tisztifőorvosi hivatal húsz városba ellátogató szűrőprogramja riasztó eredménnyel zárult. A megvizsgált gyerekek háromnegyede ortopédiai gondokkal küzd, egytizedük túlsúlyos, és csaknem egyharmaduknak rossz a szeme. Az átlagot tekintve szomorúbb a helyzet, mint öt-tíz évvel ezelőtt volt, pedig már akkor sem volt bíztató a kép
Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium, valamint az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakmai felügyeletével országos gyermek-egészségügyi szűrőprogram fejeződik be szombaton Budapesten. A megyeszékhelyeket végigjáró emeletes buszban többek között ingyenes szemészeti és ortopédiai vizsgálatokon vehettek részt az általános iskolások.

A programok tapasztalatai szerint a megvizsgált gyerekek mintegy 70-75 százaléka küzd valamilyen ortopédiai problémával, 10-12 százalékuk pedig túlsúlyos. "Terjed" a rövidlátás, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a gyerekek mintegy 30 százalékát kellett szemészeti szakrendelésre továbbküldeni.

Túlsúlyosak és nem mozognak

A szűrőprogram autóbusza
"Az átlagot tekintve szomorúbb a helyzet, mint öt-tíz évvel ezelőtt volt, pedig már akkor sem volt bíztató a kép" - mondta el a programsorozat egyik ortopéd szakorvosa, Farkas László. Az ortopédiai felmérések szerint a vizsgáltak mintegy hetvenöt százalékánál találtak valamilyen ortopédiai eltérést, tartási hibát, gerincferdülést, bokasüllyedést vagy lúdtalpat, és egy részüket további vizsgálatokra küldték a szakorvosok. Az orvos szerint az ortopédiai gondok java sportolással, rendszeres mozgásal megelőzhető lenne.

A táplálkozást leginkább a szokások és a reklámok befolyásolják, véli Füzi Rita táplálkozási tanácsadó, aki szerint a programon megjelenő gyermekek mintegy tizenkét százaléka túlsúlyos. Sok gyerek emésztőrendszere nem működik megfelelően a helytelenül megválasztott ételek mértéktelen fogyasztásának köszönhetően. Napi cukorszükségletüket gyümölcsök helyett finomított cukrot tartalmazó csokival, pékáruval, édesített italokkal fedezik, emellett alapvető gond, hogy zöldségből is keveset esznek. Súlyos probléma az elfogyasztott folyadék minősége és mennyisége, ami fele részben valamilyen cukros lé.

Sokat tévéznek

A gyerekek csaknem egyharmadát szemészeti szakrendelésre kellett továbbküldeni. Bár az egészséges szem nem romlik el, de a szemhibákat előhozza a hosszabb tévézés, illetve számítógépezés. Mint Hank Csillától, a rendezvény egyik szemészorvosától megtudtuk, a leggyakoribb probléma a rövidlátás volt, amit sokszor sem a gyerek, sem a szülő nem vesz észre.

A húszállomásos szűrőprogram záróeseménye a Lurdy Háznál lesz szeptember 4-én, szombaton tíztől este hatig, ahol a szűrőprogram mellett a fővárosi ÁNTSZ munkatársai többek között a parlagfű okozta betegségekről, illetve a nők egészségének megőrzéséről tartanak felvilágosítást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!