Konrád
8 °C
26 °C

Államtitkot sérthetett a Népszava levele

2004.06.02. 20:55
Rendőrségi nyomozás keretében vizsgálják, hogy egyezhetett-e a Debreceni Vagyonkezelő Rt. ügyében folytatott nyomozás bármely iratával a Népszavában megjelent levél - jelentette be Lamperth Mónika. A belügyminiszter szerint ha egyezik, államtitoksértés történt. A levelet aláírója, Sutka Sándor rendőrtábornok hamisítványnak tartja.
Hamisítványnak tulajdonította a Népszavában az aláírásával megjelent levelet Sutka Sándor nyugalmazott Hajdú-Bihar megyei rendőrfőkapitány. "Hajdú-Bihar megye főügyészének közlésével megegyezően kijelentem, hogy a Népszava 2004. május 26-i számában közölt levél hamisítvány" - mondta el szerdán az MTI-nek a nyugalmazott dandártábornok.

Ha igazi lenne, államtitkot sértene

A Népszava múlt hét szerdán közölt le egy levelet Sutka aláírásával. A levél szerint a Debreceni Vagyonkezelő Rt.-ben döntési joggal rendelkező személyek részben egymás tevékenységéről tudva, azt segítve, közösen több alkalommal valósítottak meg különböző gazdasági bűntetteket. A szöveg szerint felmerült annak a gyanúja is, hogy a tevékenységet Kósa Lajos, Debrecen polgármestere koordinálja. A levél felhívja a figyelmet arra, hogy Kósát képviselőként mentelmi jog illeti meg, ezért ügyében csak az ügyészség járhat el.

Nagy Kálmán hajdú-bihari főügyész az MTI érdeklődésére korábban hamisítványnak nevezte a Sutka Sándornak tulajdonított levelet. A főügyész szerint hiányoznak a közölt dokumentumról olyan jelek, megjegyzések, a példányszámra utaló jelzések, amelyek valódiságát bizonyítanák. "Ugyanakkor, ha létezne ilyen dokumentum, az szigorúan titkos jelzéssel államtitkot képezne" - tette hozzá.

Vizsgálódik a rendőrség

Lamperth Mónika belügyminiszter szerdán ismertetett közlése szerint rendőrségi nyomozás folyik a Debreceni Vagyonkezelő Rt. és cégei gazdálkodását illetően.

"Az ügyészi felügyelet mellett zajló eljárásban több tárgykörben folyik a vizsgálat, amelyek érintik vagy érinthetik Debrecen város gazdálkodását, és ennek keretében értelemszerűen a közpénzek felhasználását is" - tartalmazza az a levél, amelyet Csontos János szocialista országgyűlési képviselő kérdéseire válaszként fogalmazott meg a belügyminiszter.

A belügyminiszter szerint a nyomozás feladata kideríteni, hogy a Népszavában közölt levél egyezik-e bármely titkosított dokumentummal, és ha igen, "úgy a minősített irat hogyan került nyilvánosságra, és megállapítható-e személyi felelősség".