Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nyolcszázmilliónyi hamis számla

2000.10.13. 18:36
Információink szerint 800 millió forint értékben találtak hamis számlákat egy házkutatatás során a Synergon Informatikai Rt.,egyik vezető munkatársánál a Baranya megyei adórendőrök. Több, feltehetően hamis személyi igazolványokkal alakított cég mintegy 1, 2 milliárd forintnyi számlát állított ki, amelyből a Synergon Rt. is részesült. Sem az érintett cég, sem az APEH szóvivője nem kommentálta azt a hírt, miszerint előzetes letartóztatásba helyezték a cég volt vezérigazgatóját, Szalóczy Zsoltot. A tőzsdei elemzők egyelőre nem aggódnak, bár a cég az elmúlt két évben alulteljesített.
Synergon reklám
Baranya megyében működött az a csoport, amely hamis személyi igazolványokkal alakított cégeket, és hamis számlákat bocsátott ki. A befogadó cégek között szerepel információink szerint a Synergon Rt. is, amely közel 800 millió forintnyi hamis számlát használt fel. Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai két embert letartóztattak, de kilétükről nem adtak felvilágosítást. Burillák Attila, az APEH szóvivője nem kommentálta azt az információt, hogy a letartóztatottak között van Szalóczy Zsolt is, a cég volt vezérigazgatója.

A cég sajtóosztályán sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudták, hogy a cég vezetői között van-e olyan, aki ellen folyik hivatalos eljárás. - Meglepett minket a hír, mi is most vizsgáljuk a hátterét - közölték. A Synergon Rt. péntekre is kérte részvényei kereskedelmének felfüggesztését. Mint közölték azért, mert nem akarták, hogy a tőzsde megbolyduljon a kétes hírek kapcsán.

Schenk Tamás, a Concorde Értékpapír Rt. vezető elemzője szerint nincs ok a pánikra. A tőzsdei szakemberek egyelőre várnak, ugyanis csak bizonytalan információk szivárogtak ki, amelyekre nem lehet komolyan alapozni - mondta az Index kérdésére az elemző. Schenk Tamás szerint a Synergonnal kapcsolatban sokkal aggasztóbb, hogy a cég két éve rendre gyengébb teljesítményt nyújt, mint amilyet a tőzsde. A Synergon Rt. cáfolja, hogy a társaság ellen eléjárás folyna, és a cég közleménye szerint hamisak azok az információk is, amelyek szerint hivatalos értesítést kaptak volna a vezetők titkos dolgairól.

A Synergon sajtóosztályán megtudtuk, hogy Szalóczy önként adta át a posztját, és ez a cég belső szerkezetváltásával hozható kapcsolatba. Jelen pillanatban Szalóczy csupán az ügyvezetői testület tagja. A cég kommunikációs igazgatója visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint a cég ellen hivatalos eljárás folyik. ,,A cég vezetését meglepte a hír, és most vizsgálja, hogy mi állhat az ügy hátterében."