Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Szili Medgyessy kérésére utasította el Szijjártó interpellációját

2003.10.14. 19:23
A házelnök kedden közleményben tudatta: Szijjártó Péter interpellációját Kiss Péternek, a miniszterelnök megbízásából tett megkeresésére utasította vissza. Szili Katalin az Országgyűlés hétfői ülésén a házszabályra hivatkozva visszautasította a fideszes képviselő Egyre mélyebben a mélypont alatt című, a miniszterelnökhöz intézett interpellációját, mondván, annak tartalma nem tartozik a kormányfő feladat- és hatáskörébe.
A képviselő később újságírók előtt elmondta interpellációját, amelyben a sportminiszterhez és cégeihez kötődő ingatlanvásárlások kapcsán arról akarta kérdezni a kormányfőt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal mikor kívánja visszaperelni a korábban a közvagyon részét képező, "értéken alul" eladott ingatlanokat.

Szijjártó az ügyrendi bizottsághoz fordulhat

"Az Országgyűlés elnöke a házszabály 90. paragrafusának 4. bekezdése értelmében köteles visszautasítani minden olyan interpellációt, amelyet nem az alkotmány, illetve a házszabály szerint nyújtottak be" - hangsúlyozza Szili Katalin az MTI-hez eljuttatott közleményében. "Az azóta kialakult gyakorlat szerint, ha az interpellált úgy ítéli meg, hogy az adott interpellációval, kérdéssel, azonnali kérdéssel kapcsolatosan visszautasításra okot adó körülmény áll fenn, akkor azt az elnök tartalmi vizsgálat nélkül visszautasítja" - szögezi le Szili Katalin.

A parlament elnöke felhívja a figyelmet: amennyiben az interpelláló vitatja a visszautasításra alapot adó körülmény fennállását, megvan a lehetősége arra, hogy frakcióján keresztül az ügyrendi bizottsághoz forduljon. Szili Katalin megemlíti, hogy ebben a ciklusban eddig hét alkalommal utasított el az alkotmánynak és a házszabálynak nem megfelelő interpellációt, kérdést vagy azonnali kérdést, az előző ciklusban szintén hét ilyen eset volt.

A jogot és az erkölcsöt megkerülve

"Szili Katalin mai nyilatkozata alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy Medgyessy Péter a számára kényelmetlen és kínos kérdéseket nem kívánja megválaszolni" - véli a fideszes képviselő. "Ennek érdekében még attól sem riad vissza, hogy a házelnököt felhasználva megakadályozzon egy ellenzéki képviselőt demokratikus jogainak gyakorlásában".

Szijjártó közleményében leszögezi: "február óta nem tudjuk, hogy miként kell értelmezni Medgyessy Péter azon kijelentését, miszerint jog és erkölcs közül mindig a szigorúbbat kell választani. Sajnálatos, hogy Magyarország jelenlegi miniszterelnöke immár mindkettőt megkerülve bújik ki a válaszadás alól".