Alfréd
-2 °C
2 °C

Meghallgatja Szabadit az ellenzéki munkacsoport

2001.10.04. 12:22
A legfőbb ügyész szerint nincs elvi akadálya annak, hogy az ellenzéki politikusokból alakult munkacsoport meghallgassa az előzetes letartóztatásban lévő Szabadi Bélát. Az FVM volt politikai államtitkárával nem a Parlamentben, hanem vagy a Fővárosi Főügyészség, vagy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal épületében beszélgethetnek a honatyák.
Meghallgathatja az ellenzéki honatyákból alakult munkacsoport Szabadi Bélát. Az FVM volt politikai államtitkára még mindig előzetes letartóztatásban van, mert különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel, valamint igen költségesnek bizonyult külföldi utazásai kapcsán csalással gyanúsítja a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

A legfőbb ügyész egy hónap gondolkodás után úgy döntött, hogy nem gördít akadályt a csonka vizsgálóbizottság munkája elé, nem látja elvi akadályát annak, hogy a politikusok meghallgassák a kisgazda képviselőt - tudta meg az Index Horányi Miklóstól, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjétől. Polt Péter azt is leszögezte, hogy nem kivételeznek a honatyákkal, s rájuk is érvényesek a nem hozzátartozói, magánlátogatás szabályai.

Formálisan ugyan a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal dönt a látogatás lehetőségéről, ám a hivatal vezetője korábban már kijelentette, hogy sem jogi, sem elvi akadályát nem látja a meghallgatásnak - tudatta az Indexszel Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A hivatalos szervek eddig a Legfőbb Ügyészség válaszára vártak, s most már napokon belül írásban is megszületik az engedély.

Az alkalmas terem

Ez azt jelenti, hogy a képviselőt a Gyorskocsi utcai fogdából átviszik a Fővárosi Főügyészség vagy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal épületébe - mondta az Indexnek Bárándy Péter, Szabadi védője. Egy erre a feladatra alkalmas teremben foglalhatnak helyet a politikusok és a kisgazda képviselő.

A beszélgetésen jelen kell lennie az ügyésznek, illetve az őt helyettesítő küldöttnek. Szabadinak nincs ellenére a részvizsgáló bizottság meghallgatása, ugyanis már korábban jelezte: készséggel áll a rendelkezésükre.

Nem Szabadi lesz az első

Keller László a munkacsoport vezetője az Indextől értesült a meghallgatás lehetőségéről. Lapunknak elmondta, hogy mihamarabb összehívja a testületet, s valószínűleg már a jövő héten meghallgatják Szabadit.

Nem Szabadi lesz azonban az első, akit előzetes letartóztatása alatt hallgatnak meg a honatyák. Korábban ugyanis Sándor István 'Papa' egykori rendőr alezredes meghallgatására adott engedélyt a legfőbb ügyész, amikor a parlamenti olajbizottság akarta kihallgatni.

A munkacsoport rekordra megy

Mint ismeretes, a parlament augusztusi ülésén nem sikerült létrehozniuk az ellenzéki honatyáknak azt a parlamenti vizsgálóbizottságot, amely azt szerette volna kideríteni, hogy a kormányfőt milyen felelősség terheli a Szabadi-ügyben, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál történt törvénysértések miatt. A szocialista és szabad demokrata politikusok ekkor kivonultak az ülésteremből és a parlament lépcsőjén megszavazták az öt ellenzéki képviselőből álló részvizsgáló bizottságot.

Tagjai rekordidő alatt, november közepére tisztázni akarják, milyen felelősség terheli Orbán Viktort az FVM-nél történt visszaélésekért. A Keller László vezetésével megalakult testület azonban nemcsak a miniszterelnöki felelősség kérdését kívánja kivizsgálni, hanem a kormányzati ellenőrzőrendszer elmúlt háromévi működését is.

Torgyán már megjelent, Sepseit várják

A munkacsoport eddig csak Torgyán József volt agrárminisztert hallgatta meg. Írásban föltett kérdéseikre szintén írásban válaszolt már Stumpf István kancelláriaminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész. A testület már korábban jelezte, hogy meg akarják majd hallgatni Sepsei Tamást, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vezetőjét, Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve Szabadit.