György
16 °C
24 °C

Szabadit jövő héten kihallgathatja a rendőrség

2001.05.30. 10:49
Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztése nélkül akarja az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága kihallgatni az FVM volt politikai államtitkárát. A Népszabadság úgy tudja, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Sipter Ferenc, az Agrárinnovációs Kht. volt helyettes vezetője nemcsak saját maga ellen tett terhelő vallomást, hanem Szabadi felelősségéről is beszélt a nyomozóknak. Szabadi Béla az Indexnek nyilatkozva ugyanakkor közölte: Sipterrel még csak nem is találkozott soha.
Szabadi Béla
Elképzelhető, hogy már a jövő héten tanúként idézi be Szabadi Bélát, az FVM volt politikai államtitkárát az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága. Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt ugyanis előzetes letartóztatásba vette a rendőrség a napokban a minisztérium tulajdonában lévő Agrárinnovációs Kht. volt vezetőjét és helyettesét, s nem kizárt, hogy az ügyben a politikus felelősségét is vizsgálja a hatóság.

A Népszabadság úgy értesült: Osváth László a cég volt vezetője nem tett terhelő vallomást Szabadira, helyettese, Sipter Ferenc viszont nemcsak önmagát vádolta bizonyos bűncselekmények elkövetésével, hanem kihallgatásakor utalást tett arra, hogy a társaságnál több esetben a tényleges döntéseket Szabadi hozta. A gyanú szerint ugyanis Osváth 96 milliós, Sipter pedig 10,5 millió forintos vagyoni kárt okozott a cégnek.

A Népszava információi szerint Szabadinak tudnia kellett az Agrárinnovációs Kht. pénzügyi tranzakcióiról. A politikus korábban elrendelte, hogy az összes egymillió forint feletti kifizetésről értesítsék őt, így az állítólagos több tízmillió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésről Szabadinak is tudnia kellett.

Sipter vallomása alapján a nyomozók elkerülhetetlennek tartják Szabadi tanúkihallgatását. A Népszabadság úgy tudja, hogy ehhez nem kell a parlamentnek szavaznia a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Ezen a héten a rendőrség számításai szerint biztosan nem történik olyan nyomozati cselekmény, amely indokolttá tenné azt, hogy a parlamenttől kérjék a politikus mentelmi jogának felfüggesztését.

Szabadi Béla az Indexnek elmondta: szinte elképzelhetetlennek tartja, hogy egy folyamatban lévő ügyről a rendőrség információkat szivárogtatott volna ki. Az utóbbi időben különböző híreket hallott a politikus saját magáról, amelyekről aztán hivatalosan senki sem értesítette. A volt államtitkár lehetetlennek tartja, hogy Sipter Ferenc rá nézve terhelő tanúvallomást tett volna, ugyanis az Agrárinnovációs Kht. volt munkatársával soha nem találkozott, nem is ismerte, így az államtitkár ügyeihez semmi köze nem volt Sipternek.

Osváth Lászlóval tartotta a kapcsolatot, ám a kht. volt vezetőjével is csak ritkán beszélt Szabadi. A politikus úgy véli, hogy minden cégnél az ügyvezető felelős mindenért, ezért nem is érti, hogy neki milyen szerepe lehetett az Agrárinnovációs Kht. ügyeiben. "Hogyan gondolhatják azt, hogy az FVM tulajdonában lévő 23 állami cégnél én töltöttem be a kvázi ügyvezetői feladatokat?" - nyilatkozott a politikus.

A rendőrségtől egyelőre még semmilyen idézést nem kapott, de ha bármilyen módon segíteni tud az Agrárinnovációs Kht. pénzügyeinek tisztánlátása érdekében, akkor elmegy az esetleges tanúkihallgatásra.