Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jóideig háziőrizetben marad Szabadi Béla

2002.03.19. 16:20
Az elsőfokú ítélet kihirdetéséig háziőrizetben marad Szabadi Béla - értesült az Index. Erről a most csalással és hűtlen kezeléssel vádolt egykori államtitkár ügyében eljáró bíró döntött a napokban. Szabadi ellen februárban emeltek vádat, és e szerint összességében egymilliárd forintnyi kárt okozott az államnak.
A Szabadi-ügy a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal első ügye volt, ami legalábbis a vádhatóság számára igen kedvezően, 43 oldalas vádirattal zárult. Ebben részletezik a volt és egykoron teljhatalmú államtitkár költségesnek bizonyult külföldi útjait, a jóval a valós értéken felül kötött reklámszerződéseket és mindazt a korábban már sokszor heves vitákat kiváltott intézkedést, amelyekért most már büntetőjogi felelősséget is kell vállalnia.

Bár a törvény ezt csak minisztereknek teszi lehetővé, Szabadi államtitkárként is kizárólag első osztályon repült. Például Mexikóba, Vietnamba és Szingapúrba. Az első és a komfort osztályú jegyek közötti különbség majdnem 6 millió forint.

Sokáig nem lesz még szabad Szabadi

Az egykori államtitkár utasítására kötött szerződések a Fradi számára vitathatatlanul előnyösek voltak, hiszen - a vád szerint -a sportegyesület aránytalanul több pénzt kapott reklámfelületeiért, mint amennyit azok valójában értek. A soha meg nem rendezett Életmódnap például negyvenmillió forintba került. Mivel mindezt az adófizetők pénze bánta, ezzel összefüggésben csalással vádolja az ügyészség Szabadi Bélát.

A volt politikai államtitkárnak mindeközben legfeljebb annyi "siker" jutott, hogy lekerült kezéről a vezető póráz és négy hónapos előzetes letartóztatás után, már házi őrizetben várja ügyében a bírói ítéletet. Erre azonban kicsit még várni kell, mivel a büntetőügy első tárgyalásának időpontja sincs még kitűzve.