Máté, Mirella
11 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Jóideig háziőrizetben marad Szabadi Béla

2002.03.19. 16:20
Az elsőfokú ítélet kihirdetéséig háziőrizetben marad Szabadi Béla - értesült az Index. Erről a most csalással és hűtlen kezeléssel vádolt egykori államtitkár ügyében eljáró bíró döntött a napokban. Szabadi ellen februárban emeltek vádat, és e szerint összességében egymilliárd forintnyi kárt okozott az államnak.
A Szabadi-ügy a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal első ügye volt, ami legalábbis a vádhatóság számára igen kedvezően, 43 oldalas vádirattal zárult. Ebben részletezik a volt és egykoron teljhatalmú államtitkár költségesnek bizonyult külföldi útjait, a jóval a valós értéken felül kötött reklámszerződéseket és mindazt a korábban már sokszor heves vitákat kiváltott intézkedést, amelyekért most már büntetőjogi felelősséget is kell vállalnia.

Bár a törvény ezt csak minisztereknek teszi lehetővé, Szabadi államtitkárként is kizárólag első osztályon repült. Például Mexikóba, Vietnamba és Szingapúrba. Az első és a komfort osztályú jegyek közötti különbség majdnem 6 millió forint.

Sokáig nem lesz még szabad Szabadi

Az egykori államtitkár utasítására kötött szerződések a Fradi számára vitathatatlanul előnyösek voltak, hiszen - a vád szerint -a sportegyesület aránytalanul több pénzt kapott reklámfelületeiért, mint amennyit azok valójában értek. A soha meg nem rendezett Életmódnap például negyvenmillió forintba került. Mivel mindezt az adófizetők pénze bánta, ezzel összefüggésben csalással vádolja az ügyészség Szabadi Bélát.

A volt politikai államtitkárnak mindeközben legfeljebb annyi "siker" jutott, hogy lekerült kezéről a vezető póráz és négy hónapos előzetes letartóztatás után, már házi őrizetben várja ügyében a bírói ítéletet. Erre azonban kicsit még várni kell, mivel a büntetőügy első tárgyalásának időpontja sincs még kitűzve.