Ervin
14 °C
21 °C

A Concordia elveszett milliárdjáért is felelhet Szabadi

2001.07.04. 19:13
Rövid időn belül a Concordia Közraktározási Rt.-nél tapasztalt törvénytelenségek miatt akarja felelősségre vonni az ügyészség Szabadi Bélát - értesült az RTL Klub. Az FVM volt politikai államtitkárát ezúttal egymilliárd forintos csalás ügyében is gyanúsíthatják, ha a parlament ismét felfüggeszti a kisgazda politikus mentelmi jogát. Szabadi ügyvédje semmit nem tud, az ügyészség és a rendőrség hallgat.
A Concordia Rt. tulajdonában lévő GMS'96 Kft. két letartóztatott volt vezetője valószínűleg terhelő vallomást tett Szabadi Bélára. Ráadásul a nyomozás során olyan adatok kerültek elő, amelyek a volt politikai államtitkár felelősségét is felvetik. Az RTL Klub úgy tudja, hogy az ügyészség ezért a kisgazda politikust újabb, ezúttal egymilliárd forintos csalás ügyében gyanúsítja majd.

Szőgyényi József, a jelenleg hűtlen kezeléssel és csalással vádolt Szabadi ügyvédje az Indexnek elmondta: még nem is hallott az ügyről, s meglepőnek tartja az újabb gyanúsítás lehetőségét. Úgy véli, hogy ha Magyarországon bármilyen csalás történik, akkor egyből Szabadi Bélát veszik elő. Ezt az ügyet egyelőre sem a rendőrség, sem pedig az ügyészség nem kívánta megerősíteni, illetve cáfolni.

Ahhoz, hogy a politikai államtitkár ellen újabb nyomozás induljon a parlamentnek ismét fel kell függesztenie a jelenleg előzetes letartóztatásban ülő Szabadi mentelmi jogát. Az ügyészség kérésére majd Áder János házelnöknek mérlegelnie kell, hogy emiatt összehívja-e az országgyűlés rendkívüli ülését vagy úgy dönt, hogy ráér a nyári szünet végén, szeptemberben szavazniuk erről a honatyáknak.

A volt politikai államtitkár egyébként ma hivatalos külföldi útjaival kapcsolatban hallgatta ki az ügyészségi nyomozóhivatal. A következő tárgyalás várhatóan pénteken lesz.