Klaudia
-4 °C
2 °C

Felfüggesztették Szabadi mentelmi jogát

2001.06.19. 22:39
Felfüggesztette az Országgyűlés Szabadi Béla független képviselő, volt kisgazda földművelésügyi politikai államtitkár mentelmi jogát kedden. A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással. A kár több száz millió forintra tehető.
Szabadi Béla, az FVM volt politikai államtitkárának kiadatásáról 267 igen, 9 nem, és 33 tartózkodás mellett döntött a parlament kedd esti plenáris ülésén. Mint ismeretes, a kisgazda frakcióból kizárt Szabadi Béla mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte Áder Jánostól, az Országgyűlés elnökétől. Szabadi Béla kiadatását javasolta a mentelmi bizottság is.

Felelősségre vonható a politikus

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal jelenleg rendelkezésre álló adatai szerint Szabadi Béla alaposan gyanúsítható 10-20 ügyben hűtlen kezeléssel, illetve egy esetben csalással. A kár több száz millió forintra tehető. Az ügyészség információi szerint Szabadi Bélával kapcsolatban a hűtlen kezelés gyanúját több esetben is különböző kft.-k jogosulatlan reklámtevékenysége alapozza meg. A csalás gyanúja pedig a külföldi utazásokkal függ össze.

Mint emlékezetes, Szabadi több ízben úgy nyilatkozott, hogy egyik bűncselekményt sem követte el azok közül, amelyekkel vádolják. Véleménye szerint a döntéseket a minisztérium dolgozói készítették elő, ő csak aláírta azokat. Szabadit Boross Imre PHARE-ügyekért felelős miniszter jelentette fel az ügyészségen, amikor ideiglenesen átvette az agrártárca vezetését Torgyán József távozása után.