Alfréd
-2 °C
2 °C

Szabadi: A kormányfőtől csak dicséretet kaptam

2001.10.12. 13:41
Az év jelentős részében én helyettesítettem az FVM miniszterét, sokszor olyan feladatokat is el kellett látnom, amelyek nem igazán tartoztak az én hatáskörömbe - jelentette ki Szabadi Béla, az agrártárca volt politikai államtitkára az ellenzéki képviselőkből verbuválódott részvizsgálóbizottság előtt. A ma már független képviselő állítása szerint nem akarta "maga alá vonni" az agrártárca pénzforgalmát, nem mások helyett, hanem mások mellett akart dolgozni. Szabadi azt is elmondta, hogy a miniszterelnök részéről soha nem érte őt negatív kritika.
Külön útvonalengedéllyel, rendőri kísérettel hagyhatta el otthonát Szabadi Béla, akit házi őrizetben tartanak fogva. A hűtlen kezeléssel és csalással gyanúsított független honatya, aki Torgyán József politikai államtitkáraként dolgozott a földművelésügyi minisztériumban, örömmel jelent meg az ellenzéki képviselőkből pár hete összeállt részvizsgálóbizottság előtt.

A politikus a meghallgatáson elmondta: amikor a mentelmi bizottság döntött mentelmi joga kiadásáról, már jelezte, hogy az FVM működésének visszásságait feltárandó, vizsgálóbizottságot kellene felállítani. Ehelyett felfüggesztették a mentelmi jogát, és Boros Imre tárca nélküli miniszternek adták át ideiglenesen az agrártárca vezetését.

"Tamás Károly szinte mindenről tudott"

Kérdésekre válaszolva Szabadi kijelentette: az év jelentős részében ő helyettesítette Torgyán József minisztert, a tárca közigazgatási államtitkára, Tamás Károly pedig egyáltalán nem volt "kiszorítva" a döntésekből. Hozzá tartozott többek között az ellenőrzési főosztály és humánpolitkai főosztály, illetve további huszonkét osztály. Tamás Károly felügyelete alá tartozott a költségvetés nagy része és a támogatások elbírálása is. -"Szó sincs arról, hogy magam alá vontam az FVM pénzforgalmát. Ezt csupán hibásan állították így be egyesek" - jelentette ki Szabadi.

A Miniszterelnöki Hivatal előtt sem maradtak titokban az FVM ügyei

A bizottság előtt példaként egy bizonyos almaügyet említett, amelyben a kiadott rendeletet a közigazgatási államtitkárnak kellett volna kidolgoznia, ám mivel Tamás Károly nem foglalkozott az üggyel, Torgyán József neki adta ki a feladatot. A volt államtitkár azt állította, hogy folyamatosan jelentéseket kellett írniuk a munkájukról, amelyeket a jogi főosztály jóváhagyott, és amelyről a Miniszterelnöki Hivatal és más minisztériumok is kaptak másolatot. A volt államtitkár több olyan munkát is kapott Torgyán Józseftől, ami "nem nagyon tartozott az ő hatáskörébe".

Orbán részéről csak pozitív visszajelzéseket kapott a volt államtitkár

Szabadi szerint a miniszterelnök ugyan nem értékelte az ő munkáját, ám folyamatosan pozitív jelzéseket kapott a részéről. A testület ülésén az is elhangzott: nem volt olyan FVM-es ügy, amely a kabinet ülésein ellenállásba ütközött volna. Orbán Viktor pontosan tudta, hogy milyen ügyekért kit lehet elmarasztalni, például a szövetkezeti üzletrészek ügyében a miniszterelnök nagyon ideges és elégedetlen volt, és Szabadin keresztül azt üzente Tamás Károlynak, hogy "tisztelteti". Szabadi egyébként utoljára idén január 31-én vett részt a kormány ülésén, ám semmit sem érzékelt abból, hogy őt el kívánják távolítani az agrártárcától. "Senki sem ült el mellőlem"- tette hozzá.

'Titkoban semmi nem maradhatott'

Szabadi magas költségű utazásaival kapcsolatban elmondta: a Külügyminisztériummal minden utazás előtt egyeztetett, ráadásul félévente "látogatási tervet" kellett benyújtani az összes miniszter és politikai államtitkár utazásairól. Szabadi kijelentette, hogy miután minderről útijelentést is készítettek, "titokban semmi nem maradhatott".

A KEHI jelentéseit állítása szerint Szabadi csak nagyon ritkán látta, azokat ugyanis mindig Tamás Károlynak címezték. A közigazgatási államtitkár ezeket az iratokat egyből átküldte az ellenőrzési főosztályra. Szabadi - mivel szerinte az ellene folyó büntetőeljárás befolyásolhatná - nem kívánt válaszolni a bizottság azon kérdésére: mit gondol arról, hogy Torgyán József az agrártárca vezetését sokszor rá hárította.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft